Gdzie leży przyczyna obrzęków?
W obliczu nagłego pojawienia się obrzęków, nieoczekiwanego zwiększenia masy ciała lub opuchlizny, niezbędne jest zidentyfikowanie przyczyny poprzez konsultację z lekarzem.
Jeśli jednak okaże się, że przyczyną nie jest żadne schorzenie, a zatrzymywanie wody ma charakter cykliczny (np. jest związane z cyklem menstruacyjnym), można zastosować domowe metody niwelujące ten stan. Co, poza piciem sporej ilości wody, może nam pomóc?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dietetyczne sposoby na obrzęk i opuchliznę
Owoce, warzywa i zioła
W ramach diety mającej na celu redukcję obrzęków i opuchlizny, kluczowe jest spożywanie produktów o udowodnionych właściwościach diuretycznych. Ze względu na potencjał w promowaniu eliminacji nadmiaru płynów z organizmu zaleca się spożycie określonych owoców (truskawki, arbuz, jagody, żurawina i cytryna) oraz warzyw (papryka, natka pietruszki oraz seler naciowy). Można je, rzecz jasna, spożywać jako dodatki do posiłków, ale najbardziej efektywne jest wdrożenie je do diety w formie koktajli.
Zaleca się również włączenie do diety naparu z pokrzywy (koniecznie na czczo), korzenia mniszka lekarskiego, skrzypu polnego, krwawnika i natki pietruszki. Dobrym wyborem będzie również yerba mate! Ostateczny dobór ziół powinien być dobrany indywidualnie — z uwzględnieniem ogólnego stanu zdrowia oraz potencjalnych interakcji ze stosowanymi lekami.
Zrezygnuj z soli
Kluczowe znaczenie w kontekście redukcji opuchlizny i obrzęków ma ograniczenie spożycia soli, gdyż nadmiar zawartego w niej sodu w przestrzeniach międzykomórkowych prowadzi do zwiększenia retencji wody w celu zachowania równowagi jonowej. Rekomenduje się, aby pacjenci z tendencją do obrzęków ograniczyli spożycie soli, co nie tylko przyczyni się do redukcji obrzęków, ale również będzie miało korzystny wpływ na ogólny stan zdrowia, w tym na kontrolę ciśnienia tętniczego.
Zaleca się nie tylko zastąpienie soli innymi przyprawami, ale także zwrócenie uwagi na ukryte źródła sodu: przetworzone produkty spożywcze, gotowe dania oraz niektóre sosy i przyprawy. Wymaga to dokładnej analizy etykiet produktów spożywczych oraz ukierunkowania się na świeże, nieprzetworzone składniki.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.