Śledziona pomaga chronić nasz organizm przed wirusami, bakteriami i pasożytami. Ten ważny organ filtruje naszą krew, usuwając z niej uszkodzone płytki krwi i erytrocyty. W trosce o dobrą kondycję naszej śledziony powinniśmy przede wszystkim wyeliminować z naszego codziennego jadłospisu szkodliwe produkty spożywcze.
Każdy doskonale wie, że regularne spożywanie nadmiernych ilości alkoholu stopniowo wyniszcza naszą wątrobę, mózg i nerki. Dotyczy to również śledziony. Ból w okolicach śledziony odczuwany po wypiciu napoju zawierającego procenty może być objawem chorej wątroby lub nowotworu śledziony.
Śledziona nie uczestniczy w procesie trawienia pokarmów, ale niektóre z nich mogą niekorzystnie wpływać na jej prawidłowe funkcjonowanie. Gotowe dania i wysokoprzetworzone produkty mięsne powinniśmy zastąpić chudym białym mięsem oraz tłustymi rybami morskimi. Dietę warto wzbogacić w mięso z indyka i kurczaka oraz makrelę, sardynki, łososia i śledzie.
Według naturalnej medycyny chińskiej, naszej śledzionie sprzyja suche i ciepłe środowisko. Nadmiar wychładzających produktów takich jak pomidory, szpinak i owoce cytrusowe wpływa negatywnie na śledzionę. Podobnie jest z nabiałem. Duże ilości sera, mleka, jogurtów i lodów przyczyniają się do tworzenia wilgotnego środowiska, zaburzając tym samym pracę tego narządu.
Kolejne produkty zagrażające śledzionie to słodycze oraz gotowe wyroby piekarnicze zawierające znaczne ilości rafinowanych cukrów. Tego rodzaju artykuły spożywcze obciążają również inne narządy, a także podnoszą ryzyko rozwoju otyłości, nadwagi, próchnicy, cukrzycy, insulinooporności i chorób nowotworowych.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.