Przy niealkoholowym stłuszczeniu wątroby dochodzi do nagromadzenia się tłuszczu w komórkach wątroby hepatocytach. Na rozwój tego schorzenia największy wpływ na ma niezdrowy tryb życia. Główne czynniki pojawienia się NAFLD to dieta bogata w tłuste potrawy, cukier, wysokoprzetworzone produkty spożywcze oraz brak aktywności fizycznej.
Najczęściej dotyka pacjentów z zespołem metabolicznym, insulinoopornością, otyłością, cukrzycą typu 2, zaburzoną gospodarką lipidową, nadciśnieniem tętniczym i niedoczynnością tarczycy. U chorego pojawiają się takie objawy jak przewlekłe zmęczenie, powiększona wątroba lub śledziona, spadek masy ciała, ból z prawej strony brzucha.
Osoba, u której zdiagnozowano niealkoholowe stłuszczenie wątroby, powinna przede wszystkim wykluczyć ze swojej diety takie produkty spożywcze jak:
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
smażone dania, słodkie wyroby piekarnicze, ostre przyprawy, kawa, alkohol, napoje zawierające cukier, majonez, śmietana, zupy przygotowane na bazie tłustego mięsa, wysokoprzetworzona żywność, banany, gruszki, arbuzy, biały makaron, ryż, kasza i mąka.
Poza tym powinna w równych odstępach czasowych przyjmować 4-5 posiłków w ciągu dnia, unikać uczucia głodu i podjadania pomiędzy posiłkami.
Czytaj też: Trujące siedliska kleszczy? Ekspert wyjaśnia
Przy niealkoholowym stłuszczeniu wątroby można sięgać po: produkty zbożowe, ciemne pieczywo, chude mięso drobiowe, chudy twarożek, łagodne przyprawy ziołowe, warzywa mające w sobie niewielka ilość węglowodanów oraz herbatę.
Warto również pamiętać o redukcji masy ciała, regularnej aktywności fizycznej i skonsultowaniu wszystkich zmian dotyczących codziennego menu z lekarzem lub profesjonalnym dietetykiem.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.