Nasze serce powinno być dla nas najważniejsze. Jego kondycja zależy głównie od naszego trybu życia. Pomyślmy o tym już dziś, jeżeli chcemy jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem. Dane przekazywane przez PTK mówią jasno, że choroby serca to problem ogromnej części polskiego społeczeństwa.
Dieta bogata w tłuszcze trans, które zawierają wysokoprzetworzoną żywność, jest tego głównym sprawcą. Czym dokładnie są wyżej wymienione tłuszcze trans? To typ kwasów tłuszczowych, uznawany za najbardziej niebezpieczny dla zdrowia. Te utwardzone oleje roślinne, spożywane w dużych ilościach, prowadzą do chorób układu sercowo-naczyniowego i cukrzycy typu 2.
Czytaj także: Nie żyje gwiazda "Kiepskich". Ryszard Kotys miał 88 lat
Oto trzy podstawowe grupy potraw, których powinniśmy unikać, a przede wszystkim nigdy nie spożywać ich na śniadanie, jeśli chcemy utrzymać serce w zdrowiu do późnej starości.
Pierwsza grupa produktów niebezpiecznych dla serca to fast foody, ponieważ zawierają znaczną ilość nasyconych tłuszczów trans. Efektem połączenie nasyconych kwasów tłuszczowych pochodzenia zwierzęcego z węglowodanami jest zła kondycja tętnic i serca, co w efekcie może prowadzić do zawału.
Druga grupa to peklowane i przetworzone mięso, czyli boczek, kiełbasa i wędliny. Zawierają one nie tylko znaczne ilości tłuszczu, ale również sól, która, jak powszechnie wiadomo, także niekorzystnie wpływa na nasz układ sercowo-naczyniowy. Już kilka plasterków cienko pokrojonej peklowanej szynki może zawierać nawet połowę dozwolonej dziennej dawki sodu.
Ostania i najbardziej szkodliwa dla serca grupa potraw to dania smażone na głębokim oleju. Jedząc frytki, kurczaka i różnego rodzaju przekąski sporządzone w ten sposób osłabiamy poprawne funkcjonowanie naszego serca.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.