Ryzyko stłuszczenia wątroby
Są niezdrowe, naszpikowane chemicznymi dodatkami, a ich regularne jedzenie przyczynia się do rozwoju wielu niebezpiecznych chorób. Produkty wysokoprzetworzone jedzone regularnie zwiększają ryzyko rozwoju nadwagi, otyłości, cukrzycy, chorób serca, stłuszczenia wątroby czy nowotworów, takich jak rak trzustki czy wątroby.
I chociaż eksperci ds. żywienia mówią o tym od dawna, to sprzedaż żywności przetworzonej co roku pozostaje na bardzo wysokim poziomie.
Żywność przetworzona - skutki spożycia
Naukowcy uważają, że gdyby na opakowaniach z jedzeniem znalazły się ostrzeżenia podobne do tych, które są widoczne na paczkach z papierosami, to ograniczyłoby to konsumpcję tych produktów. Badacze uważają, że to konieczne, bo żywność wyskoprzetworzona ich zdaniem jest tak samo szkodliwa, jak palenie.
Czytaj też: Mało znany produkt. Włącz do diety
Czarna lista produktów
Na czarnej liście naukowcy umieścili:
- słodycze,
- słodzone napoje gazowane,
- margaryny,
- miksy do smarowania,
- wyroby cukiernicze,
- słodzone płatki śniadaniowe np. czekoladowe kulki czy musli,
- wyroby mięsne,
- słone przekąski,
- gotowe dania instant.
To nie pierwsze głosy ostrzegające przed żywnością wysokoprzetworzoną. Najnowsze badanie przeprowadzone w NIH Clinical Center w Bethesda w Stanach Zjednoczonych potwierdziło, że osoby, które jedzą tego typu produkty, szybciej tyją - średnio kilogram tygodniowo.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.