Sól w posiłkach
Naukowcy przeprowadzili wśród 400 tys. Brytyjczyków ankietę dotyczącą spożycia soli, po czym obserwowali ich średnio przez 11,8 roku, aby sprawdzić, czy nie rozwinęła się u nich cukrzyca.
Odkryli, że solenie każdego posiłku zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 o 39 procent! W porównaniu do osób, które "nigdy" lub "rzadko" używały soli, osoby, które dodawały ją do potraw "czasami" miały o 13 proc. wyższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Dodawanie soli "zazwyczaj" zwiększało te szanse do 20 proc.
Zobacz także: Zakazane po pięćdziesiątce. Obciążają serce i wątrobę
- Nasze badania ujawniły, iż istnieje wyraźna korelacja pomiędzy częstotliwością dosalania potraw a podwyższonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2. Otrzymane wyniki stanowią potwierdzenie tezy, iż ograniczenie ilości dodawanej do żywności soli może pełnić funkcję skutecznej interwencji behawioralnej, mającej na celu zapobieganie cukrzycy typu 2 - mówi współautorka badania dr Lu Qi z Uniwersytetu Tulan.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Biała śmierć
To już kolejne badania, które potwierdzają szkodliwość używania soli. Wcześniej udowodniono, że nadmierne spożywanie produktu prowadzi do miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu, demencji, a także może upośledzać funkcje poznawcze. Przesalanie potraw to także krótka droga do chorób nerek, kamicy, a także raka żołądka.
Cukrzyca typu 2
Cukrzyca znacznie wpływa na życie dotkniętych nią trzech milionów Polek i Polek. W aż 90 proc. przypadków jest to cukrzyca typu 2, która występuje, gdy organizm nie produkuje wystarczającej ilości insuliny albo na nią nieprawidłowo reaguje.
Cukrzyca typu 2 może mieć podłoże genetyczne, ale często jest wynikiem stylu życia — m.in. nieprawidłowej diety (np. wspomnianego wyżej nadużywania soli) i braku aktywności fizycznej. Jak wynika z najnowszych badań i przeglądu literatury naukowej, może być też powiązana z niedoborem witaminy D.
Do najbardziej powszechnych objawów cukrzycy należą: częste oddawanie moczu, niepohamowane pragnienie, chroniczne zmęczenie, utrata masy ciała pomimo normalnego lub zwiększonego apetytu (a nawet polifagii), problemy ze wzrokiem, słodki zapach ciała, a także częste, nawracające infekcje skórne oraz powolne gojenie się ran.
Nieleczona cukrzyca może prowadzić do poważnych powikłań: chorób serca, niewydolności nerek, uszkodzenia nerwów, problemów ze wzrokiem i przedwczesnej śmierci.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.