Czy łączyć ogórka z pomidorem?
Chociaż zarówno ogórki, jak i pomidory to smaczne i bardzo zdrowe warzywa, to ich połączenie nie jest do końca korzystne dla naszego organizmu. Ogórki zawierają bowiem enzym askorbinazę, który rozkłada witaminę C, której cennym źródłem są właśnie pomidory.
Nie tylko ogórki zawierają askorbinazę. Znajdziemy ją również kabaczku czy cukinii. Natomiast witaminę C znajdziemy w papryce oraz natce pietruszki. Warto pamiętać, że witamina ta jest nietrwałym związkiem i zniszczyć może ją nie tylko askorbinaza, ale i wysoka temperatura, tlen, metale ciężkie czy promieniowanie UV.
Witamina C w pomidorze
Istnieje jednak sposób, by uratować witaminę C i z powodzeniem przyrządzić lekką sałatkę z ogórkiem i pomidorem. Wystarczy zakwasić potrawę, czyli zmienić jej odczyn. Okazuje się, że to niezwykle proste, bo wystarczy do naszego dania dodać ocet lub sok z cytryny.
Na ich bazie można przecież przygotować smaczny sos lub dressing. Ten trik zneutralizuje działanie askorbinazy, a my będziemy mogli cieszyć się smakiem i wartościami odżywczymi naszych ulubionych warzyw.
Zaleca się również, by danie z dodatkiem ogórka i pomidora przygotować tuż przed podaniem. Enzym niszczący witaminę C jest bowiem uwalniany i aktywowany, gdy warzywa zostaną pokrojone. Nie następuje to jednak natychmiast, dlatego im krótszy będzie kontakt ogórka z pomidorem w jednej potrawie, tym lepiej.
Połączenie tych dwóch składników może powodować nieprzyjemne problemy trawienne, takie jak np. gazy. Pojawiają się one w przypadku jedzenia produktów o różnym czasie trawienia. Na szczęście ogórek i pomidor się do nich nie zaliczają, dlatego te warzywa możemy jeść bez obaw o nasze samopoczucie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl