Czy chrupki kukurydziane są zdrowe?
Według powszechnych opinii chrupki kukurydziane nie zawierają dużej ilości kalorii, przez co śmiało mogą po nie sięgać osoby będące na diecie odchudzającej. Jak się jednak okazuje, nie jest to prawdą i jedzenie chrupek z mąki kukurydzianej może przyczynić się do wzrostu tkanki tłuszczowej.
Zobacz także: Jak zrobić chipsy w domu? Przepis
W wielu rodzajach chrupek kukurydzianych występują substancje zagęszczające, wzmacniacze smaku, sztuczne barwniki i konserwanty. Im więcej tego rodzaju dodatków w chrupkach, tym bardziej są one niebezpieczne dla naszego zdrowia. Szczególnie że artykuły mające długi skład, zazwyczaj nie przedstawiają żadnych wartości odżywczych.
Zobacz także: Pizza z chipsami? Co za połączenie!
Poza tym, te kukurydziane przysmaki często zawierają tłuszcz, cukier i węglowodany, co podnosi ich kaloryczność i zwiększa indeks glikemiczny. Regularne spożywanie tych produktów powoduje szybki wyrzut insuliny i równie szybki spadek poziomu glukozy, co prowadzi do napadów głodu.
Dlatego jedzenia chrupek nie poleca się osobom, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów. W prawdzie jedna garść chrupek kukurydzianych nie spowoduje znacznego wzrostu masy naszego ciała, ale wszyscy dobrze wiemy, że na takiej ilości nigdy się nie kończy.
Zobacz także: Zdrowsza wersja chipsów. Polubisz je
Jeżeli koniecznie chcemy poprawić sobie samopoczucie paczką chrupek kukurydzianych, to lepiej wybierać te, które zawierają jak najmniej sztucznych ulepszaczy. W produkcie przyjaznym naszemu zdrowiu powinny występować tylko wartościowe składniki takie jak witamina A, E, witaminy z grupy B, wapń fosfor, żelazo, magnez oraz błonnik pokarmowy.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.