Przez tydzień piła shot z kurkumy
Gina Florio to dziennikarka portalu popsugar.com. Kobieta postanowiła przetestować na sobie działanie napoju z kurkumy. Miksturę piła raz dziennie przez tydzień. Jakie przyniosło to efekty?
Po 3-4 dniach poczuła zmianę w trawieniu i pracy wątroby. "Poczułam, że mój organizm się oczyszcza" - przyznaje Gina. Za najlepszy skutek kobieta uważa jednak szybszą regenerację mięśni po treningu. Jej zdaniem to efekt przeciwzapalnych właściwości przyprawy.
Picie shotów z kurkumą dawało Ginie również zastrzyk energii. Jak twierdzi, dzieje się tak dzięki stymulowaniu produkcji enzymów, które odpowiadają za poprawę krążenia krwi w wątrobie.
Dziennikarka zauważyła, że kurkuma sprzyja również wydzielaniu serotoniny i dopaminy - przekaźnika hormonu szczęścia. Kiedy spożywała ją codziennie, czuła się zrelaksowana.
Właściwości kurkumy
Głównym składnikiem kurkumy jest kurkumina. W ostatnim czasie wzrosło zainteresowanie jej prozdrowotnymi właściwościami. Okazuje się, że zawarte w niej kurkuminoidy wpływają pozytywnie na pracę systemu immunologicznego i zapobiega zachorowaniu na nowotwory.
Poza tym kurkuma wpływa pozytywnie na układ pokarmowy. Zapobiega wzdęciom oraz reguluje procesy przemiany materii, pomaga w trawieniu białka i oczyszcza organizm z toksyn.
Ponadto kurkuma ma właściwości silnie przeciwzapalne. Jest skuteczna w walce z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi oraz grzybicą. Ze względu na zawarte w kurkumie właściwości bywa również stosowana w przypadku zakażeń, aby przyspieszyć gojenie się ran. Prowadzone są także badania nad rolą zawartych w kurkumie właściwości w leczeniu udaru.
Jak przygotować napój z kurkumy?
Potrzebne będą:
- woda filtrowana (400 ml),
- 60 g kłącza imbiru,
- 60 g kłącza kurkumy (może być też w proszku),
- 1 cytryna (100 g),
- 4 zmielone ziarenka czarnego pieprzu (1/4 łyżeczki)
- 1 łyżka miodu dobrej jakości
- zmielone ziarenka z 2 strączków kardamonu (opcjonalnie),
- 2 gałązki świeżej mięty (opcjonalnie)
Wyciśnij w wyciskarce sok z imbiru, kurkumy, cytryny i mięty. Przelej sok do butelki o pojemności 0,5 litra i dodaj zmielony pieprz i ziarenka kardamonu, szczyptę soli i goździków (jeśli używasz). Dolej tyle wody, żeby wypełnić butelkę i potrząśnij kilka razy, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Tak przygotowany napój jest gotowy do spożycia.
Przeciwskazania do spożywania kurkumy
Warto wiedzieć, że kurkuma jest odradzana kobietom w ciąży, ponieważ przyprawa pobudza pracę macicy, co w skrajnych przypadkach może doprowadzić do poronienia. Kurkuma wzmaga także działanie leków przeciwzakrzepowych, a u osób chorych na kamicę żółciową zwiększa odczuwanie bólu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.