Skład paluszków surimi
Paluszki surimi to produkt spożywczy dostępny w każdym supermarkecie. Mają owalny, długi kształt, biało-różowy kolor i pakuje się je po kilka sztuk w małych opakowaniach. Paluszki surimi możemy spożywać smażone, marynowane lub jeść je prosto z paczki. Pochodzą z Japonii i głownie są podawane jako dodatek do sushi.
Niewiele osób wie, że paluszki surimi są mylnie nazywane paluszkami krabowymi, bo w ich składzie nie znajdziemy ani grama mięsa z kraba.
Na etykiecie możemy za to przeczytać, że są zrobione są z mielonego mięsa rybnego. Ilość tego mięsa to nawet nie połowa zawartości produktu. Poza tym paluszki zawierają dużą ilość wody i cukru oraz skrobię ziemniaczaną lub kukurydzianą. Japoński przysmak ma w sobie także różnego rodzaju barwniki, ekstrakty, emulgatory i ulepszacze smaku.
W jego skład wchodzą substancje konserwujące oznaczone symbolami: E211, E545, E202 oraz dwutlenek tytanu, guanylan dwusodowy, izonian dwusodowy, ekstrakt z czerwonej papryki i ekstrakt z mięsa krabowego.
Wartości odżywcze paluszków surimi
Paluszki surimi nie zawierają dużo kalorii. W 100 gramach tego produktu jest ich zazwyczaj od 80 do 130. Niestety ten popularny dodatek do sushi nie posiada żadnych wartości odżywczych. Zawiera natomiast cukry proste, ulepszacze smaku i konserwanty. Jest to niezdrowa przekąska, więc częste jej spożywanie nie wpłynie pozytywnie na nasz organizm.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.