Zakazane po trzydziestce
Osoba, która skończyła 30 lat, w trosce o swoje zdrowie powinna wprowadzić kilka zmian w swoim dotychczasowym sposobie odżywiania. Przede wszystkim należy wyeliminować jedzenie fast foodów, wysoko przetworzonej żywności, słodyczy oraz produktów o dużej zawartości konserwantów i szkodliwych tłuszczów trans.
Czytaj także: Zakazane po 50. Podnoszą ciśnienie, mogą uszkodzić nerki
Regularne jedzenie tego rodzaju artykułów spożywczych sprzyja nadwadze, otyłości, wysokiemu stężeniu cukru i złego cholesterolu LDL we krwi, a także nadciśnieniu. Codzienny jadłospis osób po trzydziestce powinien zawierać odpowiednie ilości warzyw, owoców i ryb. Z naszego menu powinny raz na zawsze zniknąć frytki, hamburgery, batony, ciastka, mrożone pizze, zapiekanki oraz gotowe produkty garmażeryjne, takie jak pierogi, pyzy czy naleśniki.
W pewnym wieku bardzo istotna jest również odpowiednia ilość snu. Efektami ciągłego niedosypiania są podkrążone oczy, szara cera, zawroty głowy i kołatanie serca. Zarwane noce w rezultacie prowadzą do rozwoju chorób serca, uszkodzenia komórek mózgowych i niebezpiecznego wzrostu glukozy u osób chorych na cukrzycę.
Warto także pamiętać o aktywności fizycznej, regularnym przeprowadzaniu badań kontrolnych, a także odstawieniu papierosów i alkoholu, które wyniszczają nasze płuca, serce i wątrobę.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.