Przyspiesza starość. Lepiej unikać, jeśli skończyłeś 30 lat
Wraz z wiekiem nasz metabolizm zwalnia i mogą pojawić się pierwsze poważne problemy ze zdrowiem. Eksperci na każdym kroku podkreślają, jak ogromne znaczenie dla naszego organizmu ma prawidłowa dieta. Dowiedz się, jakich produktów unikać po trzydziestce i na co zwrócić uwagę, by zahamować naturalny proces starzenia się organizmu.
Zakazane po trzydziestce
Osoba, która skończyła 30 lat, w trosce o swoje zdrowie powinna wprowadzić kilka zmian w swoim dotychczasowym sposobie odżywiania. Przede wszystkim należy wyeliminować jedzenie fast foodów, wysoko przetworzonej żywności, słodyczy oraz produktów o dużej zawartości konserwantów i szkodliwych tłuszczów trans.
Czytaj także: Zakazane po 50. Podnoszą ciśnienie, mogą uszkodzić nerki
Skandal, co robią na Kasprowym. "Wygląda fajnie, ale może skończyć się tragicznie"
Regularne jedzenie tego rodzaju artykułów spożywczych sprzyja nadwadze, otyłości, wysokiemu stężeniu cukru i złego cholesterolu LDL we krwi, a także nadciśnieniu. Codzienny jadłospis osób po trzydziestce powinien zawierać odpowiednie ilości warzyw, owoców i ryb. Z naszego menu powinny raz na zawsze zniknąć frytki, hamburgery, batony, ciastka, mrożone pizze, zapiekanki oraz gotowe produkty garmażeryjne, takie jak pierogi, pyzy czy naleśniki.
W pewnym wieku bardzo istotna jest również odpowiednia ilość snu. Efektami ciągłego niedosypiania są podkrążone oczy, szara cera, zawroty głowy i kołatanie serca. Zarwane noce w rezultacie prowadzą do rozwoju chorób serca, uszkodzenia komórek mózgowych i niebezpiecznego wzrostu glukozy u osób chorych na cukrzycę.
Warto także pamiętać o aktywności fizycznej, regularnym przeprowadzaniu badań kontrolnych, a także odstawieniu papierosów i alkoholu, które wyniszczają nasze płuca, serce i wątrobę.