Przyspieszają utratę pamięci, a Polacy wciąż się nimi zajadają

Kolejne badanie przeprowadzone przez amerykańskich naukowców wskazuje, jak ogromne spustoszenie sieje w naszym organizmie żywność wysokoprzetworzona. Okazuje się, że fast foody negatywnie wpływają nie tylko na nasza wagę, ale także na funkcjonowanie mózgu. Wnioskom warto przyjrzeć się uważniej.

Taka żywność może negatywnie wpłynąć ma mózgTaka żywność może negatywnie wpłynąć na nasz mózg
Źródło zdjęć: © Getty Images | 2022 Getty Images

Żywność wysokoprzetworzona znajduje się na szczycie czarnej listy produktów, które powoli wykańczają nasze ciało. Jedzona w nadmiarze może przyczyniać się do rozwoju nadwagi i otyłości, insulinooporności, cukrzycy czy chorób układu sercowo-naczyniowego. Powoduje też stany zapalne, które mogą nasilać dolegliwości ze strony stawów.

Poza tym odbiera nam energię, przez co całymi dniami możemy czuć się zmęczeni i nie mieć sił do działania. Niestety, jest to żywność łatwa w przygotowaniu, niedroga, a dzięki wielu sztucznym dodatkom – również smaczna. Dlatego chętnie sięgają po nią zarówno dorośli, jak i dzieci. Żeby jednak cieszyć się dobrym zdrowiem, należy ją ograniczyć lub całkowicie wyeliminować z naszego codziennego menu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Ketchup z cukinii z nutką curry. Zaskakujący smak

Przekonać do tego powinny wyniki najnowszych badań naukowców z Uniwersytetu Stanowego w Ohio, którzy przeprowadzili eksperyment medyczny na szczurach. Osobniki starzejące się były karmione wyłącznie żywnością wysokoprzetworzoną. Wystarczył miesiąc, aby u gryzoni doszło do rozwoju reakcji zapalnych w ciele migdałowatym oraz hipokampie. Zmiany w mózgu doprowadziły u szczurów do utraty pamięci. Naukowcy dowiedli jednak, że procesy zapalne można było zmniejszyć poprzez zastosowanie suplementacji kwasami DHA.

Ruth Barrientos z Instytutu Badań Medycyny Behawioralnej Uniwersytetu Stanowego Ohio przyznała, że to bardzo niepokojące, iż zmiany w mózgu gryzoni nastąpiły tak szybko. Badaczka uważa, że procesy te mogą przyspieszać rozwój chorób neurodegeneracyjnych, takich jak np. choroba Alzheimera. Co ciekawe, takich zmian naukowcy nie zauważyli u młodych szczurów.

Wyniki badań zostały opublikowane na łamach "Brain, Behavior and Immunity".

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Wybrane dla Ciebie
Trump krytykuje ujawnienie zdjęć Billa Clintona z Ghislaine Maxwell. "Straszne"
Trump krytykuje ujawnienie zdjęć Billa Clintona z Ghislaine Maxwell. "Straszne"
Kuriozalny wywiad. Wpadka rosyjskiej dziennikarki
Kuriozalny wywiad. Wpadka rosyjskiej dziennikarki
Ujawnili partnerkę patriarchy Cyryla. Jest z nim od 50 lat
Ujawnili partnerkę patriarchy Cyryla. Jest z nim od 50 lat
Kupowali choinkę, dostali mandat. Wszystko nagrał. "Żenada"
Kupowali choinkę, dostali mandat. Wszystko nagrał. "Żenada"
Pogoda na Sylwestra. Polacy szykujcie się
Pogoda na Sylwestra. Polacy szykujcie się
Czarny scenariusz dla Ukrainy. "Sytuacja może stać się krytyczna"
Czarny scenariusz dla Ukrainy. "Sytuacja może stać się krytyczna"
Wyniki Lotto 22.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 22.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Dobra wiadomość dla pasażerów. PKP szykuje zmiany na święta
Dobra wiadomość dla pasażerów. PKP szykuje zmiany na święta
Niepewna przyszłość Neymara. Wszystko przez operację kolana
Niepewna przyszłość Neymara. Wszystko przez operację kolana
Wozili ludzi na aplikację, sprawdziła ich policja. Oto wyniki kontroli
Wozili ludzi na aplikację, sprawdziła ich policja. Oto wyniki kontroli
Osiem województw zagrożonych. IMGW ostrzega
Osiem województw zagrożonych. IMGW ostrzega
Mieli zagrać mecz w Australii. Z tego powodu musieli go odwołać
Mieli zagrać mecz w Australii. Z tego powodu musieli go odwołać