Grillowane i smażone mięso przyczyną raka nerki
Nie od wczoraj wiadomo, że jedzenie mięsa w nadmiarze może zwiększać ryzyko wystąpienia wielu groźnych chorób, w tym raka. Sposób jego przygotowania również wpływa na kondycję naszego organizmu.
Smażenie czy grillowanie mięsa wiąże się z powstawaniem kancerogennych substancji.
Czytaj także: Po podgrzaniu stają się rakotwórcze. Unikaj ich
Podczas obróbki cieplnej mięsa w wysokich temperaturach wytwarzają się aminy heterocykliczne i policykliczne aromatyczne węglowodory. Zdaniem National Cancer Institute, substancje te przyczyniają się do zmian w DNA, które zwiększają ryzyko rozwoju nowotworów.
W badaniach naukowcy przeanalizowali związek między predyspozycjami genetycznymi, a spożywaniem tych rakotwórczych substancji pod kątem nowotworu nerki. Badacze porównali profile ryzyka genetycznego i wzorce żywieniowe u 659 pacjentów z nowo wykrytym nowotworem do wzorców 700 zdrowych osób.
Zobacz także: Zjedz na kolację. Tej nocy wyśpisz się jak dziecko
Z badań wynika, że niektóre osoby jedzące białe i czerwone mięso, które zostało przypalone na grillu lub podczas smażenia, były bardziej narażone na wystąpienie raka nerki. Zdaniem naukowców zależy to w dużej mierze od wariantów genetycznych, które posiadamy. Osoby z mutacją genetyczną ITPR2 są bardziej podatne na rozwój nowotworu nerki.
Zobacz także: Lepiej ich nie kupować. Są toksyczne
Warto jednak pamiętać, że bez względu na nasz profil genetyczny, wyniki wielu badań naukowców z całego świata potwierdziły, że smażone i grillowane mięso spożywane w dużych ilościach wiąże się z wysokim ryzykiem rozwoju nowotworu trzustki, prostaty czy okrężnicy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.