Rak to podstępny przeciwnik. Nie dość, że przez długi czas może rozwijać się w naszym ciele, nie dając żadnych objawów, to często daje symptomy, które łatwo zbagatelizować. To utrudnia postawienie wczesnej diagnozy, a w przypadku chorób nowotworowych ogromne znaczenie ma czas. Im szybciej rak zostanie wykryty, tym większe szanse na całkowite wyleczenie pacjenta.
Jednym z takich nietypowych objawów, które może powodować nowotwór jest zmiana smaku i związana z nią niechęć do określonych pokarmów. Dowiodły tego badania prowadzone przez doktora Thurstana Brewina, który w swoim eksperymencie medycznym skupił się na zmianach smaku oraz nietolerancji na alkohol u pacjentów ze zdiagnozowanym rakiem. Do jakich wniosków doszedł?
Doktor Brewin w raporcie opublikowanym w czasopiśmie "Clinical Radiology" przytacza historie swoich pacjentów. U dwóch kobiet z rakiem szyjki macicy lekarz zauważył niechęć do spożywania jajek. U jednej z nich pojawiła się cztery miesiące przed postawieniem diagnozy, u drugiej – sześć lat przed. Z kolei u dwóch mężczyzn z rakiem płuc rozwinęła się awersja do kiełbasek. Jeden z nich poczuł, że mu nie smakują na trzy lata, a drugi na dwa lata przed zdiagnozowaniem raka.
Mężczyźni mówili, że albo były zbyt mocno aromatyzowane, albo były ‘’jak skóra’’. Inny pacjent – również mężczyzna, stracił całkowitą ochotę na jedzenie sera. Ocenił, że podczas konsumpcji czuje, jakby jadł gumę do żucia. Z badań doktora Brewina wynika jednak, że to herbata u większości pacjentów z wykrytym rakiem stawała się najbardziej niesmaczna. Co ciekawe, po zastosowaniu chemioterapii i wdrożeniu odpowiedniego leczenia – apetyt na konkretne produkty wracał.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zmiany smaku u chorych potwierdzają również raporty przedstawione przez American Cancer Society. Eksperci wyjaśniają, że są one najczęściej spowodowane przez nowotwory umiejscowione w okolicy głowy i szyi, ale nie jest to reguła. Za zmianę smaku mogą też odpowiadać zaburzenia funkcjonowania jelit, zwłaszcza problemy z mikroflorą jelitową. Warto jednak pamiętać, że zmiana smaku to wczesny, a nawet jedyny znak ostrzegawczy.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.