Zespół naukowy pod kierownictwem prof. Kathryn Cottingham postanowił sprawdzić, które produkty są najbogatszym źródłem toksyny, jaką jest arsen. Wyniki badań zostały opublikowane na łamach czasopisma ''Nutrition Journal''. Naukowcy zbadali 852 osób, analizując fragmenty ich paznokci, dzięki czemu ustalili poziom arsenu w ich organizmie.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Jak się okazało, osoby jedzące przynajmniej jedną porcję ryby w ciągu tygodnia mają o 7,4 proc. większe stężenie arsenu w stosunku do badanych, którzy sięgają po potrawy z ryb raz w miesiącu. Jak twierdzą naukowcy, najwięcej arsenu zawierają ryby o ciemnym mięsie takie jak makrela, tuńczyk, sardynka, łosoś i miecznik.
Sporo arsenu dostarcza nam do organizmu również alkohol. Kobiety biorące udział w badaniach, pijące od 5 do 6 kieliszków wina w ciągu tygodnia miały o 20 proc. wyższy poziom arsenu niż osoby stroniące od napojów procentowych.
Kolejne produkty o wysokiej zawartości arsenu to warzywa kapustne (brukselka, kapusta, jarmuż, kalafior). Jak ustalili badacze osoby jedzące brukselkę przynajmniej raz na tydzień, miały o 10 proc. wyższe stężenie tego pierwiastka. Według naukowców znaczne ilości arsenu w warzywach kapustnych może wiązać się z dużą zawartością siarki. Dzieje się tak, ponieważ arsen łatwiej wiąże się z jej związkami. Mimo to warzywa kapustne są powszechnie uznawana za jedne z najzdrowszych warzyw, więc nie powinno się z nich całkiem rezygnować, ale warto zachować umiar w ich jedzeniu.
Sporo arsenu znajduje się również w białym i brązowym ryżu. Zawiera on znacznie więcej tego szkodliwego pierwiastka chemicznego niż pozostałe rodzaje zbóż. Zdaniem naukowców ryż w większym stopniu pochłaniania arsen występujący naturalnie w środowisk oraz pozostałości po stosowanych pestycydach, w których również zawarty jest arsen.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.