To, co jemy ma ogromny wpływ na to, jak się czujemy i w jakim stanie jest nasz organizm. Podpowiadamy, czego unikać w diecie, by sobie nie zaszkodzić.
Minusy wędzenia mięs. Uważaj na rakotwórcze związki
1. Bekon
W kwestii rakotwórczości Światowa Organizacja Zdrowia sklasyfikowała bekon w tej samej kategorii, co tytoń!
Niezdrowe jest zresztą każde przetworzone mięso. Między innymi dlatego, że zawiera azotany. Zgodnie z badaniem opublikowanym w Meat Science Journal, w żołądku azotany mogą tworzyć rakotwórcze nitrozoaminy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
2. Biały chleb, biały ryż, makaron z białej mąki
Pełne ziarna, podczas rafinacji, tracą 89 proc. aktywności przeciwutleniającej, 79 proc. cynku i witaminy E oraz 58 proc. błonnika.
Rafinowane węglowodany zostały wiec w procesie obróbki pozbawione większości składników odżywczych. Warto wiedzieć, że wybór między makaronem z białej mąki a makaronem pełnoziarnistym nie jest wyłącznie wyborem między smakami.
3. Tłuszcze uwodornione
Tłuszcze uwodornione, często nazywane tłuszczami trans, to produkty przemysłowego procesu uwodornienia, który zmienia ciekłe oleje roślinne w tłuszcze stałe lub półstałe. Ta kategoria tłuszczów czai się nie tylko w fast foodach, ale również w pakowanych produktach spożywczych.
W badaniach populacyjnych jednoznacznie wykazano, że uwodornione tłuszcze zwiększają śmiertelność. Zazwyczaj służą producentowi wyłącznie do poprawy efektywności finansowej.
4. Chipsy ziemniaczane
Chipsy ziemniaczane są wysokokaloryczne, mają niską wartość odżywczą i wysoką zawartość tanich tłuszczów oraz sodu. Na szczęście na rynku pojawia się coraz więcej chrupiących alternatyw, np. chipsy z soczewicy, które mają podobną konsystencję i smak do tych ziemniaczanych.
5. Dodane cukry
Dodany do żywności cukier ma zerową wartość odżywczą, a badania medyczne wykazały, że zwiększa ryzyko otyłości i chorób metabolicznych.
Można go zastąpić zdrowszą alternatywą - np. ciemną, lepką melasą, która powstaje jako produkt uboczny rafinacji cukru, a przy tym zawiera pewne ilości wapnia, magnezu, potasu i żelaza.