Światowa Organizacja Zdrowia ostrzega, że choroby nowotworowe na początkowym etapie rozwoju często nie dają żadnych objawów i właśnie dlatego wielu pacjentów słyszy diagnozę zdecydowanie za późno. W profilaktyce antynowotworowej ogromne znaczenie ma nasz sposób odżywiania. Od lat badacze na całym świecie próbują udowodnić, które produkty spożywcze mogą zapobiegać rozwojowi raka, a które mogą zwiększać ryzyko rozwoju tego niebezpiecznego schorzenia.
W jednych z najnowszych badań eksperci postanowili wziąć pod lupę jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych. Mowa tu o białej mące, która znajduje się m.in. w pieczywie, wyrobach cukierniczych, cieście na pizzę czy naleśnikach. Jak się okazuje, obecność przetworzonej białej mąki w naszym codziennym jadłospisie podnosi ryzyko zachorowania na raka.
Tę informację potwierdza Hussain Abdeh, specjalista w dziedzinie farmacji z Medicine Direct. Biała mąka ma wysoki indeks glikemiczny, przez co podnosi szybko poziom glukozy we krwi i powoduje produkcję nadmiaru insuliny przez trzustkę, a tym samym zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2 i rozwoju komórek rakowych w organizmie. Ekspert podkreśla, że wysokie stężenie cukru we krwi sprzyja powstawaniu guzów nowotworowych.
Zdaniem Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem (AICR), każdy z nas powinien ograniczyć do minimum spożywanie przetworzonych produktów w tym artykułów spożywczych zawierających białą mąkę. Tego rodzaju żywność bardzo często zawiera również znaczne ilości tłuszczów, za to znikome ilości cennych dla organizmu składników.
Chcąc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, poza wyeliminowaniem z diety wysokoprzetworzonej żywności, powinniśmy zadbać również o regularną aktywność fizyczną oraz odstawić alkohol i papierosy. Eksperci z całego świata ostrzegają, że palenie tytoniu to jeden z głównych czynników ryzyka nowotworu.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.