Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Krupka
Katarzyna Krupka | 
aktualizacja 

Rakotwórczy produkt. Nowe badania nie pozostawiają złudzeń

487

Nowotwory zabijają co roku 10 milionów osób na całym świecie. Naukowcy ostrzegają, że regularne sięganie po niektóre produkty spożywcze znacznie zwiększa ryzyko raka. Jeden z nich znajduje się praktycznie w każdej polskiej kuchni.

Rakotwórczy produkt. Nowe badania nie pozostawiają złudzeń
Spożywanie produktów z białej mąki zwiększa ryzyko raka (Drbouz)

Światowa Organizacja Zdrowia ostrzega, że choroby nowotworowe na początkowym etapie rozwoju często nie dają żadnych objawów i właśnie dlatego wielu pacjentów słyszy diagnozę zdecydowanie za późno. W profilaktyce antynowotworowej ogromne znaczenie ma nasz sposób odżywiania. Od lat badacze na całym świecie próbują udowodnić, które produkty spożywcze mogą zapobiegać rozwojowi raka, a które mogą zwiększać ryzyko rozwoju tego niebezpiecznego schorzenia.

W jednych z najnowszych badań eksperci postanowili wziąć pod lupę jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych. Mowa tu o białej mące, która znajduje się m.in. w pieczywie, wyrobach cukierniczych, cieście na pizzę czy naleśnikach. Jak się okazuje, obecność przetworzonej białej mąki w naszym codziennym jadłospisie podnosi ryzyko zachorowania na raka.

Tę informację potwierdza Hussain Abdeh, specjalista w dziedzinie farmacji z Medicine Direct. Biała mąka ma wysoki indeks glikemiczny, przez co podnosi szybko poziom glukozy we krwi i powoduje produkcję nadmiaru insuliny przez trzustkę, a tym samym zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2 i rozwoju komórek rakowych w organizmie. Ekspert podkreśla, że wysokie stężenie cukru we krwi sprzyja powstawaniu guzów nowotworowych.

Zdaniem Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem (AICR), każdy z nas powinien ograniczyć do minimum spożywanie przetworzonych produktów w tym artykułów spożywczych zawierających białą mąkę. Tego rodzaju żywność bardzo często zawiera również znaczne ilości tłuszczów, za to znikome ilości cennych dla organizmu składników.

Chcąc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, poza wyeliminowaniem z diety wysokoprzetworzonej żywności, powinniśmy zadbać również o regularną aktywność fizyczną oraz odstawić alkohol i papierosy. Eksperci z całego świata ostrzegają, że palenie tytoniu to jeden z głównych czynników ryzyka nowotworu.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Kiedy przycinać śliwę? Ten termin jest kluczowy
Brytyjscy eksperci ostrzegają. Ostrzegają przed 24 infekcjami
Nie chciał dać pieniędzy. Wstrząsające sceny w Nowym Targu
Wizyta króla Karola i królowej Kamili w Watykanie odwołana. Jest komunikat
Zdecydowali się na zablokowanie Facebooka. Podali powody
Pilny apel policji. Szukają zaginionej Anity Hurbańczuk
Sprzedali zatrutą galaretę. Oto co grozi małżonkom
Rosyjskie drony zaatakowały. Mikołajów i Krzywy Róg pod ostrzałem
Kiedy siać koper? Nie zrób tego za wcześnie
Doniesienia z granicy z Białorusią. "To nie przypadek"
Przygotowania do pochówku papieża? "Watykan ma swoje procedury"
Kontrole abonamentu RTV. Wiadomo w jakich godzinach pukają do drzwi
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić