Zdaniem dr Carrie Ruxton stała obecność soku pomarańczowego w codziennym jadłospisie może zmniejszyć ryzyko udaru mózgu nawet o 20 procent. Ekspertka żywieniowa twierdzi, że regularne sięganie po nektar wyciśnięty ze świeżych pomarańczy wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy. Swoje właściwości napój zawdzięcza głównie zawartości polifenoli i potasu.
"Badania kliniczne pokazują, że polifenole z soków owocowych, takie jak hesperydyna zawarta w soku pomarańczowym lub antocyjany z soków jagodowych – działają rozluźniająco na naczynia krwionośne poprzez regulację czynników odpowiedzialnych za stany zapalne i stres oksydacyjny" - wyjaśniła dr Ruxton podczas rozmowy z Express.co.uk.
Zobacz także: Pojawia się podczas snu. Zwiększa ryzyko udaru mózgu
Pamiętajmy, że tego rodzaju właściwości prozdrowotne wykazuje tylko sok w 100 proc. z pomarańczy. Dr Ruxton zaleca spożywanie przynajmniej 150 ml tego napoju każdego dnia.
Wprawdzie wynik niektórych badań wykazują, że można pić nawet 500 ml soku z tych cytrusów w ciągu dnia. Znajdują się w nim jednak naturalne cukry i kalorie, więc wypicie jednej szklanki będzie najrozsądniejszym rozwiązaniem. Zdaniem dietetyczki warto łączyć spożywanie soku z jedzeniem posiłków. W ten sposób zredukujemy jego szkodliwy wpływ na szkliwo naszych zębów i zwiększymy wchłanianie cennego żelaza do organizmu.
Zobacz także: Cichy zabójca. Sygnał, że za chwilę możesz dostać udaru
Poza regularnym sięganiem po nektar pomarańczowy i inne zdrowe produkty nie zapominajmy o odstawieniu używek i regularnej aktywności fizycznej. Żeby obniżyć ryzyko udaru, należy również dbać o prawidłową wagę, unikać żywności o dużej zawartości soli, a także jeść więcej warzyw i owoców.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.