Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Milena Górecka | 
aktualizacja 

Reperuje jelita. W PRL był hitem

15

Kisiel domowej roboty może kojarzyć nam się z czasami PRL-u, ale to znacznie zdrowszy wybór niż kisiele w torebkach, które można dziś kupić w sklepach. To idealna i szybka w przygotowaniu domowa przekąska na dowolną porę dnia! Dlaczego warto od czasu do czasu ją przygotować?

Reperuje jelita. W PRL był hitem
Kisiel to doskonały deser. Jelita go uwielbiają (Licencjodawca, DariiaBelkina)

Zalety domowego kisielu

Tradycyjny kisiel, przygotowany w domu, zawiera znacząco mniej cukru niż jego sklepowe odpowiedniki. Nie zawiera za to syntetycznych barwników, konserwantów oraz sztucznych aromatów, które są często obecne w gotowych produktach.

Warto do niego dodać świeże owoce, które wzbogacą przekąskę o witaminy, minerały oraz antyoksydanty, które efektywnie walczą z wolnymi rodnikami.

Domowy kisiel jest przekąską bogatą w składniki odżywcze. Jego kluczowym komponentem jest mąka ziemniaczana, będąca źródłem witaminy C i B6, błonnika oraz minerałów takich jak fosfor, magnez, potas, sód i wapń. Witamina C jest nieocenionym wsparciem dla układu odpornościowego, a błonnik pozytywnie wpływa na pracę jelit, usuwając z organizmu toksyny i zbędne złogi.

Kiedy warto zdecydować się na domowy kisiel?

Kisiel jest wyjątkowo lekkostrawny, a dzięki swoim właściwościom jest zalecany po obfitych posiłkach. Jelita go uwielbiają, a jego łagodna konsystencja i składniki sprawiają, że jest doskonałym rozwiązaniem na różnego rodzaju problemy żołądkowe (biegunka, wymioty czy zaparcia).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jak zrobić domowy kisiel?

Co więcej, kisiel z mąki ziemniaczanej to świetny wybór dla osób zmagających się z wrzodami żołądka i dwunastnicy, a także po zatruciu pokarmowym. Bez obaw można włączyć go do diety w okresie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych.

Jak zrobić domowy kisiel?

Składniki:

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru (lub do smaku)
  • 500 ml wody lub naturalnego soku owocowego (np. jabłkowego, porzeczkowego)
  • świeże owoce

Zobacz także: Przepis na tofu w wersji podlaskiej. Ten kisiel skradnie wasze serca

Instrukcje:

1. W niewielkiej ilości zimnej wody lub soku (około 50 ml z całkowitej ilości) rozpuść mąkę ziemniaczaną. Upewnij się, że nie ma grudek. Odstaw.

2. W rondelku zagotuj resztę wody lub soku owocowego. Dorzuć owoce i cukier, mieszaj.

3. Gdy płyn w rondelku zacznie wrzeć, powoli wlej rozmieszaną z wodą lub sokiem mąkę ziemniaczaną, cały czas mieszając, aby uniknąć powstania grudek.

4. Zmniejsz ogień i gotuj mieszankę przez kilka minut, ciągle mieszając, aż kisiel zacznie gęstnieć. Jeśli kisiel jest zbyt gęsty, możesz dodać trochę więcej wody lub soku.

5. Jeśli chcesz, możesz dodać kilka kropel soku z cytryny dla lepszego smaku.

6. Odstaw do ostygnięcia.

Smacznego!

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Niepokojące wieści dla rolników. Muszą przygotować się na trudne warunki
Wyniki sondaży z USA. Tak Amerykanie oceniają Donalda Trumpa
Były doradca Bidena o zawieszeniu broni w Ukrainie. "Jestem bardzo sceptyczny"
Szokujące informacje. "Fala" nadal obecna w polskim wojsku?
Niepokojące wieści z USA. "Washington Post" pisze, co może zrobić Putin
Udawała, że ma raka. Wyłudzała pieniądze od partnera i oszukiwała dzieci
To nie fotomontaż. Film z żółtą dacią niesie się po sieci
Ekspert o relacjach USA-Iran. Czy możliwy jest reset?
Rosja grozi ukraińskim żołnierzom. Trump naciska na zawieszenie broni
Opanowali ścieżki rowerowe. Są zagrożeniem dla bezpieczeństwa
Uwięzieni astronauci jeszcze nie wrócą do domu. Start Falcon 9 odwołano
Wyniki Lotto 12.03.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić