Latem nasza wątroba jest szczególnie obciążona, a jelita również nie mają łatwo. Spożywanie potraw z grilla, słodkich gofrów, lodów, zimnych napojów gazowanych i alkoholu – wakacyjna dieta intensywnie obciąża ten kluczowy organ, co może zaburzać jego prawidłowe funkcjonowanie.
Problemy z wątrobą i jelitami objawiają się na różnorodne sposoby. Pojawiają się wtedy nieprzyjemne objawy, takie jak nudności, wymioty, biegunki, brak apetytu czy ból w okolicy prawego podżebrza. Na szczęście wątroba i jelita mogą się regenerować, a proces ten można wspomóc dodając do diety cztery cenne produkty.
To warzywa często spotykane na polskich stołach
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dietetycy z portalu Eat This, Not That! sporządzili listę warzyw, które warto spożywać codziennie, aby wspierać zdrowie wątroby. Na czele listy znalazł się burak – warzywo o doskonałych właściwościach zdrowotnych. To warzywo, które bez problemu zakupimy w Polsce. Mimo że jest powszechnie dostępny i tani, często jest niedoceniany.
Buraki można spożywać na różne sposoby, jednak eksperci wskazują, że sok z buraka jest szczególnie wartościowy. Regularne picie tego soku oczyszcza wątrobę i jelita oraz chroni organizm przed nowotworami i stanami zapalnymi, które mogą prowadzić do poważnych schorzeń.
Brukselka także powinna znaleźć się w detoksykacyjnym jadłospisie. Wspomaga procesy trawienne i dba o poprawne funkcjonowanie narządów. Badania na myszach wykazały, że brukselka znacznie zwiększa poziom enzymów odpowiadających za oczyszczanie wątroby dzięki obecności glukozynolanów. Aby w pełni wykorzystać jej właściwości, brukselkę najlepiej gotować na parze. Brukselka często jest także stosowana jako składnik zup.
Zobacz także: Wystarczy łyżeczka. Błyskawicznie zregeneruje wątrobę
Dietetycy polecają również szpinak. To warzywo, które znakomicie oczyszcza organizm. Jest on bogaty w silne antyoksydanty, które redukują ryzyko rozwoju poważnych schorzeń, w tym niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby. Najlepsze efekty zdrowotne osiągniemy, jedząc go na surowo.
Wśród rekomendowanych przez dietetyków warzyw znalazły się również brokuły. Można je gotować na parze lub dodawać do sałatek i zdrowych napojów. Brokuły wspomagają funkcjonowanie wątroby i chronią organizm przed rozwojem komórek nowotworowych. Ich działanie ma zbawienny wpływ na nasz układ trawienny. Badania pokazały, że regularne spożywanie brokułów zmniejsza ryzyko wystąpienia guzów wątroby i jelit oraz niealkoholowego stłuszczenia wątroby.
Jak widać, włączenie popularnych warzyw do naszej diety może wydatnie pomóc w przywróceniu ważnych narządów do pełnej formy. Warto także wspomnieć, że stosowanie warzyw powoduje także spadek cholesterolu czy zmniejsza częstotliwość pojawiania się zaparć.