Regularne spożywanie kwasów omega-3 pozytywnie wpływa na układ krążenia, pomaga zredukować poziom cholesterolu, wspiera odchudzanie, wpływa na lepszą pamięć oraz koncentrację, a także wzmacnia skórę, włosy i paznokcie. To więc związek, który jest nieodzowny dla odpowiedniego funkcjonowania organizmu.
Spożywanie kwasów omega-3 ma także bardzo ważne działanie dla seniorów. Odpowiednia ich podaż w organizmie pozwala znacząco zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kwasy omega-3 mogą również zmniejszać ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru. Jak wykazały badania opublikowane w "American Journal of Clinical Nutrition", niedobór tych kwasów może mieć na nasze zdrowie równie niekorzystny wpływ jak palenie papierosów. To bez wątpienia zaskakujące doniesienia. Wyniki te są owocem prac ekspertów z Framingham Heart Study w USA, którzy przez siedem lat analizowali długość życia Amerykanów i Japończyków.
Badanie nie pozostawia wątpliwości. Brak kwasów omega-3 to spory problem
Badaniu poddano 2500 osób w wieku od 66 do 73 lat. Okazało się, że Japończycy, u których poziom kwasów omega-3 sięgał ponad 8%, żyli średnio pięć lat dłużej niż Amerykanie, u których wskaźnik ten wynosił około 5%. Uczeni z USA ostrzegają, że brak wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie może prowadzić do poważnych schorzeń sercowo-naczyniowych i zwiększać ryzyko przedwczesnej śmierci. Różnica może wynosić nawet kilka lat.
Aktywni palacze w wieku 65 lat żyją cztery lata krócej niż osoby niepalące. To oznacza skrócenie życia porównywalne z posiadaniem niskiego wskaźnika kwasów omega-3 - skomentował dr Michael McBurney z zespołu badawczego.
Dieta uboga w kwasy omega-3 nie tylko obciąża układ krążenia, ale także osłabia system odpornościowy, zwiększając podatność na infekcje i choroby nowotworowe. Niedobór omega-3 może przyczyniać się do zmęczenia, problemów z pamięcią i koncentracją, suchej skóry oraz łamliwych włosów. Aby uzupełnić poziom kwasów omega-3 w diecie, warto sięgać po tłuste ryby morskie, olej sojowy, kukurydziany i rzepakowy, oliwę z oliwek, siemię lniane, nasiona chia i awokado. To produkty, które szybko zwiększą poziom tych kwasów w naszym organizmie.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.