Alkohol
To najbardziej szkodliwy produkt dla wątroby. Spożywany codziennie może szybko przyczynić się do rozwoju zapalenia, stłuszczenia czy zapalenia wątroby. Zwiększa również ryzyko nowotworu tego organu. Dla mężczyzn szkodliwa dawka etanolu to 80 g, czyli 2 l piwa. U kobiet ta dawka jest kilkakrotnie niższa.
Cukier
Duże ilości cukru w naszej diecie obciążają wątrobę i zakłócają proces jej regeneracji. Mogą przyczyniać się do rozwoju niealkoholowego stłuszczeniowego zapalenia wątroby. Niestety, to schorzenie zwiększa ryzyko marskości oraz nowotworu wątroby. Eksperci ostrzegają w szczególności przed cukrem rafinowanym oraz syropem glukozowo-fruktozowym. Niewskazane dla wątroby są również sztuczne słodziki.
Glutaminian sodu
Znajdziemy go w wielu popularnych produktach spożywczych: kostkach rosołowych, wędlinach, parówkach, konserwach, gotowych daniach, wyrobach garmażeryjnych, marynatach do mięs czy zupkach instant. Według niektórych badań glutaminian sodu może przyczyniać się do rozwoju niealkoholowego stłuszczenia wątroby.
Sól
Nadmierne spożywanie soli nie tylko prowadzi do rozwoju nadciśnienie, ale może również zwiększać ryzyko rozwoju zwłóknienia wątroby. Potwierdziły to m.in. badania opublikowane w "Journal of Agricultural and Food Chemistry" w 2016 roku.
Leki
Polekowe uszkodzenie wątroby może powstać na skutek przyjmowania leków przeciwbólowych i przeciwzapalnych należących do grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ). Równie groźne jest stosowanie w nadmiarze bądź bez konsultacji lekarskiej – antybiotyków. Za najgroźniejszy lek dla wątroby uznawany jest paracetamol.
Papierosy
Palenie papierosów to śmiertelnie niebezpieczny nałóg, który nie tylko zwiększa ryzyko raka płuc, ale i nowotworu wątroby. Najnowsze badania sugerują również, że palenie popularnych papierosów elektronicznych może przyczyniać się do rozwoju niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby.
Przetworzone mięso
Aby odciążyć wątrobę należy zrezygnować z przetworzonego mięsa będącego źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Zamiast smażyć i grillować – gotuj i piecz. I przede wszystkim ogranicz spożywanie czerwonego mięsa do 0,5 kg na tydzień.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.