Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Rujnuje pracę tarczycy. Japończycy go zakazali, u nas dodawany na potęgę

362

Chociaż z roku na rok liczba świadomych konsumentów wzrasta, to producenci nadal raczą nas chemią i toksycznymi konserwantami dodawanymi na potęgę do żywności. Jednym z nich jest E319, czyli TBHQ, który znajdziemy m.in. w mrożonych rybach, gumie do żucia oraz chipsach.

E319, czyli TBHQ, to toksyczna substancja
E319, czyli TBHQ, to toksyczna substancja (Getty Images)

TBHQ. Niebezpieczny dodatek do żywności

TBHQ czyli Tert-butylohydrochinon to konserwant oznaczany jako E319. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, dlatego występuje jako środek konserwujący w żywności oraz przemyśle kosmetycznym. Pełni też funkcję stabilizatora.

TBHQ nie pozostaje obojętny dla naszego organizmu.

W przypadku kontaktu ze skórą może powodować wysypkę i podrażnienia. Spożywany w nadmiarze może zaburzać prawidłową prace nerek i tarczycy. Przyczynia się do rozwoju alergii, obniża odporność, a niektóre badania sugerują, że wykazuje właściwości rakotwórcze. Może wywoływać bóle głowy, duszności, drgawki czy delirium. U kobiet z kolei zaburza wytwarzanie estrogenu.
Znajdziemy go w mrożonych rybach i przetworach rybnych, takich jak np. paluszki czy kotlety rybne. Również przetworzone tłuszcze i oleje, jak chociażby olej rzepakowy mogą zawierać TBHQ. Wiadomo też, że produkty typu fast food smażone w rzadko wymienianym oleju, są wręcz naszpikowane tym dodatkiem.

Można go również znaleźć w tłuszczu wołowym, drobiowym, owczym oraz w smalcu. TBHQ spotkamy nie tylko w żywności. Jest wykorzystywany jako utrwalacz przy produkcji perfum, zawierają go również niektóre barwniki do włosów, cienie do powiek czy szminki.

TBHQ nie bez powodu jest tez dodawany do niektórych napojów gazowanych, gdyż przedłuża ich okres przydatności do spożycia.

To jednak nie jedyny powód, by zrezygnować z ich picia. W składzie obok E319 znajdziemy też inne szkodliwe dodatki i konserwanty, a także ogromne ilości cukru lub słodzików, które spożywane regularnie zwiększają ryzyko nadwagi i otyłości. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie gazowana woda z dodatkiem owoców.

Dodawanie TBHQ do żywności w Unii Europejskiej jest dozwolone. Z kolei Japończycy uznawani za naród cieszący się długowiecznością, całkowicie zakazali stosowania E319.

Autor: KGG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Kontrowersyjne oświadczenie nt. sprzętu WOŚP. Prawniczka: nie mają mocy prawnej
Zagrożenie zdrowia i życia. Rodzina błaga o pomoc w odnalezieniu 22-latki
Nowy kalendarz ferii zimowych. "Ceny spadną"
Dramatyczna akcja służb na Podkarpaciu. Przysypany mężczyzna
Seniorzy masowo tracą pieniądze. Myślą, że idą na bezpłatne badania
Iga Świątek zagra w kolejnej rundzie. Teraz mecz z Niemką
Chleb ze smalcem za 25, kiełbasa za 30. Ceny w Zakopanem
Zaginęła prawniczka z Lublina. Rodzina zwróciła się z apelem do kierowców
Termin mija w niedzielę. Koniec TikToka w USA
Jeździsz samochodem? Do tych miast lepiej się nie wybieraj
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić