Keczup
Ten uwielbiany przez wiele osób na całym świecie sos jest produkowany z warzyw, które wykazują wiele prozdrowotnych właściwości. Niestety w ketchupie poza przetworzonymi pomidorami można znaleźć również substancje zagęszczające, syrop glukozowo-fruktozowy i inne niezdrowe dodatki. Poza tym ketchup bardzo często zawiera znaczne ilości cukru, co sprawia, że jest to produkt wysokokaloryczny. W trosce o nasze zdrowie powinniśmy zamienić go na domowy sos ze świeżych pomidorów z dodatkiem ziół.
Dressingi do sałatek
Gotowy sos do sałatek to w większości przypadków bogate źródło cukru, zagęszczaczy i emulgatorów. Zamiast dodawać dressing do swojej ulubionej mieszanki warzywnej, lepiej sięgnąć po oliwę z oliwek lub olej rzepakowy. Dzięki nim cenne witaminy rozpuszczające się w tłuszczach, które znajdziemy w warzywach, sprawniej wchłoną się do naszego organizmu.
Majonez sojowy
Ten rodzaj sosu jest wyprodukowany na bazie nasion soi. Regularne sięganie po majonez sojowy dostarcza nam mnóstwo kalorii, podnosi ryzyko rozwoju nadwagi, otyłości i cukrzycy. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie pasta z awokado lub humus.
Sos tatarski
Sos tatarski świetnie pasuje do jajek, pieczonego mięsa i owoców morza. Zanim jednak sięgniemy po ten smaczny dodatek, pamiętajmy, że może mieć w swoim składzie polepszacze smaku, emulgatory oraz sporo soli cukru. Poza tym ten zimny sos na bazie majonezu jest bombą kaloryczną i zawiera znaczne ilości kwasów tłuszczowych.
Musztarda miodowa
Tego typu musztarda rzadko kiedy zawiera dobrej jakości miód. Zazwyczaj zamiast tego zdrowego dodatku znajduje się w niej syrop glukozowo-fruktozowy. Musztardę miodową możesz z łatwością przygotować samodzielnie. Wystarczy, że do musztardy Dijon dodasz łyżkę naturalnego miodu.
Sos barbecue
Ten popularny dodatek do potraw mięsnych ma w sobie jeszcze więcej cukru niż wspomniany wcześniej ketchup. Zawiera także sztuczne barwniki z karmelu, dzięki którym kusi nas swoją apetyczną brązową barwą. Jeśli masz nieodpartą ochotę na sos barbecue, lepiej przygotuj go samodzielnie. Przepis na zdrowszy zamiennik znajdziesz w internecie.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.