Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Są dużo bardziej szkodliwe niż sądzono. Lepiej nie kupuj

208

Najnowsze badania wykazały, że przetworzona żywność skraca życie. Dowiedz się, jakich produktów spożywczych lepiej unikać.

Żywność przetworzona jest najbardziej szkodliwa dla zdrowia
Żywność przetworzona jest najbardziej szkodliwa dla zdrowia (Getty Images)

Jedzenie, które może zwiększać ryzyko zgonu

Naukowcy z Francji zbadali wpływ spożywanej żywności na przewidywalną długość życia. Analiza dotyczyła głównie żywności przetworzonej, w tym masowo dostępnych w sklepach dań gotowych.

Z badań opublikowanych przez American Medical Association w "JAMA Internal Medicine" wynika, że regularne sięganie po tego typu produkty zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci.

Przez 8 lat badacze analizowali dietę i kondycję zdrowotną 45 tys. osób po 45. roku życia. Co pół roku weryfikowali ich stan zdrowia oraz jakość żywienia.

Po 7 latach badań potwierdzono 700 przypadków śmiertelnych. Mathilde Touvier kierujący zespołem badawczym z Université de Paris potwierdza, że zwiększenie spożycia produktów przetworzonych o 10 procent, powoduje wzrost prawdopodobieństwa zgonu aż o 15 proc. Jak się okazuje proces przetwórczy żywności oraz dodawanie do niej chemicznych dodatków jest bardziej niebezpieczny niż uważano do tej pory.

Najbardziej szkodliwe produkty tego typu to m.in.: sosy i zupy instant, gotowe dania, gotowe sosy w słoikach, parówki, mrożone dania gotowe, mięsne konserwy i pakowane pieczywo.

Produkty przetworzone są poddawane długotrwałej obróbce termicznej i chemicznej, w celu wzbogacenia ich o różnego rodzaju substancje mające wydłużyć przydatność, wzmocnić smak, zapach i kolor oraz sztucznie zmiękczyć lub spulchnić.

Zamiast dużej ilości cennych witamin i błonnika środki te zawierają sporo soli i cukru. To właśnie przez swój skład żywność przetworzona zwiększa ryzyko chorób nowotworowych.

Francuscy naukowcy zbadali również wpływ żywności ekologicznej na występowanie nowotworów. Mimo tego, że według statystyk osoby sięgające po produkty ekologiczne rzadziej chorują na raka, nie stwierdzono związku między tą żywnością a zmniejszonym ryzykiem rozwoju nowotworów.

Autor: KGG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Tak będzie wyglądać McDonald's w 2050 roku? Koreanka pokazała nagranie
Lepiej tego nie rób. Mandat i punkty karne murowane
Niecodzienne sceny w brazylijskim zoo. Wskoczył do stawu z hipopotamami
Europejski kraj ostrzega przed komarami. Przenoszą choroby tropikalne
Julia Szeremeta wraca na ring. Zawalczy o mistrzostwo
Trump wybrał kolejną współpracowniczkę. Ma zostać sekretarzem rolnictwa
Mija 130 lat od przełomowego wynalazku Kazimierza Prószyńskiego
Śmierć policjanta podczas interwencji. Sprawę bada specjalny zespół
Nowe logo na kaskach norweskich skoczków. Amnesty International grzmi
Wyniki Lotto 23.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyskoczyli z audi i się zaczęło. Oto powód furii. Wideo w sieci
Nie żyje prokremlowski propagandysta. Sam zgłosił się do służby
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić