Jedzenie, które może zwiększać ryzyko zgonu
Naukowcy z Francji zbadali wpływ spożywanej żywności na przewidywalną długość życia. Analiza dotyczyła głównie żywności przetworzonej, w tym masowo dostępnych w sklepach dań gotowych.
Z badań opublikowanych przez American Medical Association w "JAMA Internal Medicine" wynika, że regularne sięganie po tego typu produkty zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci.
Czytaj też: Zakazane na śniadanie. Zabierają całą energię
Przez 8 lat badacze analizowali dietę i kondycję zdrowotną 45 tys. osób po 45. roku życia. Co pół roku weryfikowali ich stan zdrowia oraz jakość żywienia.
Po 7 latach badań potwierdzono 700 przypadków śmiertelnych. Mathilde Touvier kierujący zespołem badawczym z Université de Paris potwierdza, że zwiększenie spożycia produktów przetworzonych o 10 procent, powoduje wzrost prawdopodobieństwa zgonu aż o 15 proc. Jak się okazuje proces przetwórczy żywności oraz dodawanie do niej chemicznych dodatków jest bardziej niebezpieczny niż uważano do tej pory.
Najbardziej szkodliwe produkty tego typu to m.in.: sosy i zupy instant, gotowe dania, gotowe sosy w słoikach, parówki, mrożone dania gotowe, mięsne konserwy i pakowane pieczywo.
Produkty przetworzone są poddawane długotrwałej obróbce termicznej i chemicznej, w celu wzbogacenia ich o różnego rodzaju substancje mające wydłużyć przydatność, wzmocnić smak, zapach i kolor oraz sztucznie zmiękczyć lub spulchnić.
Czytaj także: Czy można oczyścić organizm z cukru w 3 dni?
Zamiast dużej ilości cennych witamin i błonnika środki te zawierają sporo soli i cukru. To właśnie przez swój skład żywność przetworzona zwiększa ryzyko chorób nowotworowych.
Francuscy naukowcy zbadali również wpływ żywności ekologicznej na występowanie nowotworów. Mimo tego, że według statystyk osoby sięgające po produkty ekologiczne rzadziej chorują na raka, nie stwierdzono związku między tą żywnością a zmniejszonym ryzykiem rozwoju nowotworów.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.