Prozdrowotna sałatka zawiera m.in. witaminę A, C, E, witaminy z grupy B, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, miedź, mangan, beta-karoten i flawonoidy. Połączenie sałatki z dressingiem nie tylko dostarczy do naszego organizmu wiele cennych składników, ale także pomoże obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi.
Regularnie sięgając po tę potrawę, zmniejszymy ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Poza tym to warzywne danie jest niskokaloryczne i wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Dzięki temu wspomaga proces odchudzania, chroni przed chorobami nowotworowymi, niszczy wolne rodniki oraz opóźnia proces starzenia się organizmu.
Sałatka młodości. Składniki:
- 350 g czerwonej kapusty,
- 1/2 główki sałaty rzymskiej,
- 1 marchewka,
- 1/4 pora.
Składniki dressingu:
- sok i skórka z 1 cytryny,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 ząbek czosnku.
Sałatka młodości. Przygotowanie jest bardzo proste
Na początek przygotowujemy sałatkę warzywną. W tym celu siekamy i mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Potem przyrządzamy dressing. Siekamy czosnek, ścieramy skórkę cytryny na tarce z drobnymi oczkami i wyciskamy z niej sok. Do wymieszanych składników dodajemy oliwę z oliwek. Dressing warto wzbogacić natką pietruszki, kolendrą, tymiankiem lub innymi ulubionymi ziołami.
Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.