Różnorodność w diecie
Aktorka zaczyna każdy dzień od obfitego śniadania, które jest podstawą jej zdrowia i kontroli wagi. Jada jogurty z masłem kokosowym i kombinacją świeżych owoców i warzyw, spośród których najbardziej ceni papaję, jagody, mango, truskawki, pestki granatu, selera, czerwoną paprykę i ogórka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sama określa siebie jako smakoszkę, która ceni w kuchni różnorodność. Przyznaje, że do jej ulubionych potraw należy kurczak z awokado i dania kuchni meksykańskiej, ale nie unika bardziej kontrowersyjnych smaków — spróbowała już m.in. jaj mrówek i świerszczy.
Picie soku jako forma medytacji
Przede wszystkim jednak Hayek nie używa jedzenia do osiągania celów sylwetkowych. Akceptuje swoje ciało i ewentualne wahania wagi, uważa, że jedzenie powinno być przede wszystkim przyjemnością. Niegdyś zdarzało jej się jedzenie emocjonalne, dziś w chwilach stresu sięga po zdrowy sok.
Po oczyszczeniu sokiem mam motywację do jedzenia zdrowiej i mniej emocjonalnie. To dla mnie taka forma motywacji — piję sok, zatrzymując się i myśląc o tym, co właśnie wprowadzam do swojego ciała. To dla mnie taki przycisk resetu — napisała Salma na swojej stronie internetowej.
Aktywność fizyczna ma być przyjemnością
Aktorka nie jest zwolenniczką wyciskania z siebie potów na siłowni. Nie ma na to ani czasu, ani ochoty. Niespecjalnie jej to jednak przeszkadza — uważa, że stała rutyna treningowa nie jest jej potrzebna, bo, ze względu na swoją pracę, prowadzi tryb życia, w którym znajduje się sporo tzw. aktywności spontanicznej.
Zdarza jej się jednak ćwiczyć jogę, która odpręża ją po ciężkim, intensywnym dniu. Czasem, by dodać sobie energii, idzie też popływać w oceanie.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.