Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik | 

Sekret urody Azjatek. Dzięki nim są szczupłe i nie chorują

1

Glony wakame stanowią jedno z najbardziej wartościowych źródeł odżywczych, które natura ma do zaoferowania. Wiedzą o tym doskonale Azjaci, którzy się nimi zajadają. Jakie mają właściwości?

Sekret urody Azjatek. Dzięki nim są szczupłe i nie chorują
Wakame ma wiele właściwości. Chroni przed cukrzycą, odchudza (Licencjodawca, DigiPub)

Składniki odżywcze glonów wakame

Wakame to jadalne wodorosty rosnące u wybrzeży Japonii i Chin, które stanowią sekret urody Azjatek. W Polsce dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością i warto się nimi zainteresować.

Glony wakame zawierają białko, błonnik, kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy (A, C, K, witaminy z grupy B) oraz składniki mineralne (wapń, jod, magnez i żelazo). Są również wyjątkowo bogatym źródłem fukoksantyny, unikalnego związku występującego wyłącznie w pewnych typach alg morskich.

Jak działa fukoksantyna?

Fukoksantyna jest unikalnym karotenoidem, który:

  • Wspomaga odchudzanie. Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że fukoksantyna może pomóc w walce z otyłością poprzez zwiększenie spalania tłuszczu w komórkach tłuszczowych. Fukoksantyna stymuluje ekspresję genów odpowiedzialnych za spalanie tłuszczu i zmniejsza ekspresję genów związanych z jego produkcją. To między innymi dzięki algom Azjatki są tak szczupłe.
  • Zapobiega cukrzycy. Fukoksantyna może pomóc regulować poziom cukru we krwi, co czyni ją potencjalnie korzystną dla osób z cukrzycą typu 2.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Superfoods nowym przebojem żywieniowym
  • Właściwości przeciwnowotworowe. Badania in vitro i na zwierzętach sugerują, że fukoksantyna może indukować apoptozę (programowaną śmierć komórek) i hamować podział komórek nowotworowych.
  • Właściwości przeciwutleniające. Jak wiele karotenoidów, fukoksantyna ma silne właściwości przeciwutleniające, co oznacza, że może neutralizować szkodliwe wolne rodniki i przeciwdziałać uszkodzeniom oksydacyjnym.

Właściwości zdrowotne glonów wakame

Korzyści zdrowotne glonów wakame nie kończą się na zaletach wynikających z zawartości fukoksantyny.

Zawarty w nich jod pomaga regulować czynność tarczycy, wapń wspiera zdrowie kostne, żelazo jest niezbędne dla produkcji czerwonych krwinek, witaminy z grupy B wspierają układ nerwowy, witamina A chroni zdrowie oczu, a witamina C wzmacnia układ odpornościowy. Błonnik pomaga zaś utrzymać zdrowe jelita i zapewnia uczucie sytości.

I to wszystko w niepozornych algach!

Glony wakame w diecie

Pod względem kulinarnym, glony wakame są wszechstronne. Zwykle moczone są w wodzie lub wywarze, a następnie dodawane do zup, sałatek, makaronów czy sushi.

Doskonale komponują się z sosem sojowym, imbirem, czosnkiem, sezamem, grzybami shiitake, wieprzowiną i tofu. Używa się ich również do skomponowania tradycyjnej zupy miso.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Żegnają 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Czesi piszą o polskim megamieście. Ma być większe od Warszawy
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Świebodzin zdetronizowany. Nowy pomnik Jezusa będzie dużo wyższy
Pożar Biedronki. Sklep niemal doszczętnie spłonął
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić