Składniki odżywcze glonów wakame
Wakame to jadalne wodorosty rosnące u wybrzeży Japonii i Chin, które stanowią sekret urody Azjatek. W Polsce dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością i warto się nimi zainteresować.
Glony wakame zawierają białko, błonnik, kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy (A, C, K, witaminy z grupy B) oraz składniki mineralne (wapń, jod, magnez i żelazo). Są również wyjątkowo bogatym źródłem fukoksantyny, unikalnego związku występującego wyłącznie w pewnych typach alg morskich.
Jak działa fukoksantyna?
Fukoksantyna jest unikalnym karotenoidem, który:
- Wspomaga odchudzanie. Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że fukoksantyna może pomóc w walce z otyłością poprzez zwiększenie spalania tłuszczu w komórkach tłuszczowych. Fukoksantyna stymuluje ekspresję genów odpowiedzialnych za spalanie tłuszczu i zmniejsza ekspresję genów związanych z jego produkcją. To między innymi dzięki algom Azjatki są tak szczupłe.
- Zapobiega cukrzycy. Fukoksantyna może pomóc regulować poziom cukru we krwi, co czyni ją potencjalnie korzystną dla osób z cukrzycą typu 2.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
- Właściwości przeciwnowotworowe. Badania in vitro i na zwierzętach sugerują, że fukoksantyna może indukować apoptozę (programowaną śmierć komórek) i hamować podział komórek nowotworowych.
- Właściwości przeciwutleniające. Jak wiele karotenoidów, fukoksantyna ma silne właściwości przeciwutleniające, co oznacza, że może neutralizować szkodliwe wolne rodniki i przeciwdziałać uszkodzeniom oksydacyjnym.
Właściwości zdrowotne glonów wakame
Korzyści zdrowotne glonów wakame nie kończą się na zaletach wynikających z zawartości fukoksantyny.
Zawarty w nich jod pomaga regulować czynność tarczycy, wapń wspiera zdrowie kostne, żelazo jest niezbędne dla produkcji czerwonych krwinek, witaminy z grupy B wspierają układ nerwowy, witamina A chroni zdrowie oczu, a witamina C wzmacnia układ odpornościowy. Błonnik pomaga zaś utrzymać zdrowe jelita i zapewnia uczucie sytości.
I to wszystko w niepozornych algach!
Glony wakame w diecie
Pod względem kulinarnym, glony wakame są wszechstronne. Zwykle moczone są w wodzie lub wywarze, a następnie dodawane do zup, sałatek, makaronów czy sushi.
Doskonale komponują się z sosem sojowym, imbirem, czosnkiem, sezamem, grzybami shiitake, wieprzowiną i tofu. Używa się ich również do skomponowania tradycyjnej zupy miso.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.