Kostki rosołowe
Ten popularny produkt doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do zup, sosów i dań mięsnych, ale zanim po niego sięgniemy, powinniśmy dowiedzieć się, co wchodzi w jego skład. Kostki rosołowe poza dużą ilością szkodliwej dla naszego zdrowia soli zawierają glutaminian sodu, który zaburza prawidłową pracę układu nerwowego. Regularne spożywanie tej substancji upośledza pamięć i procesy poznawcze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gotowe kostki rosołowe. Zobacz co jesz, kupując je w sklepie
Guma do żucia
Jak wykazały wyniki najnowszej analizy, guma do żucia może wpływać negatywnie na nasz iloraz inteligencji. Do tych zaskakujących wniosków doszli naukowcy z Kalifornii. Zauważyli, że długotrwałe żucie gumy balonowej pogarsza pamięć i zaburza koncentrację.
Warzywa w puszce
Warzywa są bogactwem cennych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, dlatego każdy z nas powinien sięgać po nie regularnie. Nie dotyczy to jednak produktów z puszki, które mogą zawierać Bisfenol A (BPA), który z opakowania może przenikać do żywności. Substancja ta wpływa niekorzystnie na kondycję zdrowotną organizmu, w tym naszego mózgu.
Ryby drapieżne
W rybach znajdziemy wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które wykazują wiele prozdrowotnych właściwości, Jak się jednak okazuje, w niektórych gatunkach może znajdować się również rtęć i inne metale ciężkie. To właśnie one mogą zaburzać koncentrację i powodować problemy z zapamiętywaniem istotnych informacji.
Czytaj także: Trzy objawy raka. Pojawiają się o poranku
Tłuste przekąski
Frytki, gofry i smażone mięso to produkty zawierające tłuszcze trans, które w nadmiernych ilościach znacznie zwiększają ryzyko rozwoju otyłości i chorób układu sercowo-naczyniowego. Poza tym te niebezpieczne tłuszcze blokują produkcję dopaminy przez ośrodkowy układ nerwowy. Ten hormon odpowiada za odczuwanie emocji, samopoczucie, wewnętrzną motywację i chęć do działania.