Regularne sięganie po nadmierne ilości napojów zawierających procenty zaburza prawidłową pracę wątroby, zwiększając ryzyko rozwoju stłuszczenia, stanu zapalnego, a nawet marskości tego niezwykle ważnego narządu. Lekarze do dawna ostrzegają, że nie istnieje bezpieczna dawka alkoholu, ale są trunki, które sprawiają, że kac będzie o wiele bardziej dokuczliwy i niepożądane skutki zdrowotne będą dla nas bardziej dotkliwe. Które alkohole są najbardziej szkodliwe dla zdrowia?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Słodkie napoje procentowe
Wino deserowe zawiera nie tylko etanol, ale także znaczne ilości cukru. W 100 ml tego napoju może znajdować się nawet 8 g tej białej substancji, której nadmiar przyczynia się do rozwoju nadwagi i otyłości oraz znacznie obciąża wątrobę, utrudnia jej regenerację i może doprowadzić do jej stłuszczenia. Poza tym do słodkiego wina nierzadko dodawane są sztuczne dodatki smakowe i substancje barwiące, a także syrop glukozowo-fruktozowy. Niebezpieczne dla zdrowia są również 40-procentowe alkohole z dodatkiem słodkich syropów, soków czy napojów gazowanych bogatych w cukier. Pijąc tego typu trunki, często nie odczuwamy ilości procentów, dlatego wypijamy ich znacznie więcej, co może prowadzić do przedawkowania.
Alkohole wysokoprocentowe
Im więcej napój alkoholowy ma procentów, tym bardziej zagraża naszej wątrobie. Wódka ma zazwyczaj 40 proc., whiskey może zawierać aż 46 proc., z kolei absynt i bimber mogą mieć ponad 70 proc. alkoholu.
Alkohol i napoje energetyczne
Mocny alkohol wymieszany z energetykiem to jedno z najbardziej szkodliwych połączeń. Tego rodzaju drinki wyniszczają wątrobę i wpływają niekorzystnie na kondycję układu krążenia, zwiększając ryzyko rozwoju chorób serca. Dlatego w trosce o nasze zdrowie należy szerokim łukiem omijać drinki zawierające etanol, cukier i kofeinę.