Niedobór kwasów omega-3 tak samo niebezpieczny, jak palenie papierosów
Kwasy omega-3 są dla nas niezwykle cenne. Wspomagają pracę serca i zapewniają prawidłowe działanie układu krążenia. Związki te pomagają również obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, chronią przed zawałem serca, miażdżycą i udarem mózgu. Są również polecane w diecie osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy. Wpływają na pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację. Co więcej, zapewniają też zdrowe włosy, paznokcie i poprawiają stan naszej skóry. Ich niedobór może wpłynąć negatywnie na funkcjonowanie całego naszego organizmu.
Zobacz także: To dlatego ciągle jesteś zmęczony. Groźny niedobór
Naukowcy z Framingham Heart Study, porównując długość życia mieszkańców Japonii i Stanów Zjednoczonych doszli do zaskakujących wniosków. Ich badanie trwało 7 lat i wzięło w nim udział 2500 uczestników w wieku od 66 do 73 lat.
Japończycy, u których stwierdzono w organizmie średni wskaźnik kwasów tłuszczowych omega-3 był wyższy niż 8 procent, żyli o 5 lat dłużej niż Amerykanie, u których wskaźnik wynosił ok. 5 procent. Naukowcy uważają, że dieta uboga w kwasy omega-3 może nie tylko zwiększać ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, ale też skraca życie.
‘’Aktywni palacze w wieku 65 lat żyją cztery lata krócej niż osoby niepalące. To oznacza skrócenie życia porównywalne z posiadaniem niskiego wskaźnika kwasów omega-3 ‘’ – powiedział dr Michael McBurney, jeden z autorów badania. Jego wyniki opublikowano w "American Journal of Clinical Nutrition".
Zobacz także: Groźny niedobór. Przez to budzisz się kilka razy w nocy
Jak zwiększyć poziom kwasów omega-3 w organizmie? Przede wszystkim za pomocą diety. Te cenne związki znajdziemy w oleju sojowym, rzepakowym, oliwie z oliwek, nasionach chia, awokado, siemieniu lnianym, oleju sezamowym, oleju z pestek winogron, orzechach włoskich, oleju kukurydzianym oraz rybach, takich jak karp, łosoś, makrela oraz tuńczyk.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.