Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Skraca życie. Wykańcza tak samo jak palenie papierosów

7

Stała obecność kwasów omega-3 w naszej diecie jest bardzo istotna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Z kolei ich deficyt jest dla nas tak samo szkodliwy, jak palenie papierosów. Do tych zadziwiających wniosków doszli amerykańscy badacze z Framingham Heart Study.

Skraca życie. Wykańcza tak samo jak palenie papierosów
Niedobór kwasów omega-3 skraca życie (Licencjodawca, MIGUEL_ANGEL_ORTEGA)

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 posiadają szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości. Ich odpowiednia podaż usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego i prawidłowe funkcjonowanie naszego mózgu, poprawiając pamięć i koncentrację.

Stała obecność omega-3 w codziennej diecie pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, obniżając tym samym ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Poza tym ten cenny element wzmacnia kondycję skóry, włosów i paznokci.

Wyniki najnowszych badań opublikowane na łamach czasopisma medycznego "American Journal of Clinical Nutrition" potwierdziły, że niedobór kwasów omega-3 może nieść ze sobą negatywne skutki zdrowotne. Eksperci z Framingham Heart Study w Stanach Zjednoczonych postanowili porównać długość życia osób mieszkających w USA i Japonii. Badanie trwało 7 lat i obejmowało dane medyczne 2500 uczestników będących w przedziale wiekowym 66-73 lat.

Naukowcy doszli do wniosku, że mieszkańcy Japonii ze średnim wskaźnikiem kwasów omega-3 w organizmie wyższym niż 8 proc., żyli dłużej o 5 lat w porównaniu do Amerykanów ze wskaźnikiem wynoszącym 5 proc. Na podstawie informacji, które udało się im zebrać, stwierdzili, że niedobór kwasów omega-3 w diecie nie tylko sprzyja wystąpieniu dolegliwości ze strony układu krążenia, ale także może skracać długość życia.

- Aktywni palacze w wieku 65 lat żyją cztery lata krócej niż osoby niepalące. To oznacza skrócenie życia porównywalne z posiadaniem niskiego wskaźnika kwasów omega-3- stwierdził współautor badania dr Michael McBurney.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Orzechy włoskie zmniejszają ryzyko chorób serca. Nowe badania hiszpańskich naukowców

Żeby dostarczyć odpowiednią ilość omega-3 i tym samym uniknąć wielu problemów zdrowotnych, należy włączyć do menu niektóre produkty spożywcze. Do najbogatszych źródeł cennych kwasów tłuszczowych można zaliczyć takie produkty jak olej rzepakowy i sezamowy, olej z pestek winogron, oliwę z oliwek, awokado, orzechy włoskie, siemię lniane oraz tłuste ryby morskie.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić