Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 posiadają szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości. Ich odpowiednia podaż usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego i prawidłowe funkcjonowanie naszego mózgu, poprawiając pamięć i koncentrację.
Stała obecność omega-3 w codziennej diecie pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, obniżając tym samym ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Poza tym ten cenny element wzmacnia kondycję skóry, włosów i paznokci.
Wyniki najnowszych badań opublikowane na łamach czasopisma medycznego "American Journal of Clinical Nutrition" potwierdziły, że niedobór kwasów omega-3 może nieść ze sobą negatywne skutki zdrowotne. Eksperci z Framingham Heart Study w Stanach Zjednoczonych postanowili porównać długość życia osób mieszkających w USA i Japonii. Badanie trwało 7 lat i obejmowało dane medyczne 2500 uczestników będących w przedziale wiekowym 66-73 lat.
Naukowcy doszli do wniosku, że mieszkańcy Japonii ze średnim wskaźnikiem kwasów omega-3 w organizmie wyższym niż 8 proc., żyli dłużej o 5 lat w porównaniu do Amerykanów ze wskaźnikiem wynoszącym 5 proc. Na podstawie informacji, które udało się im zebrać, stwierdzili, że niedobór kwasów omega-3 w diecie nie tylko sprzyja wystąpieniu dolegliwości ze strony układu krążenia, ale także może skracać długość życia.
- Aktywni palacze w wieku 65 lat żyją cztery lata krócej niż osoby niepalące. To oznacza skrócenie życia porównywalne z posiadaniem niskiego wskaźnika kwasów omega-3- stwierdził współautor badania dr Michael McBurney.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Żeby dostarczyć odpowiednią ilość omega-3 i tym samym uniknąć wielu problemów zdrowotnych, należy włączyć do menu niektóre produkty spożywcze. Do najbogatszych źródeł cennych kwasów tłuszczowych można zaliczyć takie produkty jak olej rzepakowy i sezamowy, olej z pestek winogron, oliwę z oliwek, awokado, orzechy włoskie, siemię lniane oraz tłuste ryby morskie.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.