Odpowiednia podaż wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 wpływa korzystnie na pracę układu sercowo-naczyniowego, obniża cholesterol, pomaga pozbyć się nadprogramowych kilogramów, poprawia pamięć i koncentrację, wzmacnia skórę, włosy i paznokcie.
Poza tym kwasy omega-3 zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Wyniki badań opublikowanych na łamach "American Journal of Clinical Nutrition" potwierdziły, że skutki ich niedoboru można porównać do szkodliwego wpływu palenia papierosów na nasz organizm. Do takich wniosków doszli eksperci z Framingham Heart Study w Stanach Zjednoczonych. Naukowcy przez 7 lat analizowali dane dotyczące długości życia Amerykanów i Japończyków. W eksperymencie wzięło udział 2500 osób będących w przedziale wiekowym 66-73 lat. Po zakończeniu badań okazało się, że mieszkańcy Japonii, u których odnotowano wskaźnik kwasów omega-3 większy niż 8 proc., żyli 5 lat dłużej niż obywatele USA, w których organizmie wskaźnik tych samych kwasów wynosił ok. 5 proc. Zdaniem amerykańskich naukowców, niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 w codziennej diecie może przyczyniać się do wystąpienia poważnych problemów kardiologicznych i zwiększać ryzyko przedwczesnego zgonu.
Aktywni palacze w wieku 65 lat żyją cztery lata krócej niż osoby niepalące. To oznacza skrócenie życia porównywalne z posiadaniem niskiego wskaźnika kwasów omega-3- podsumował członek zespołu naukowego dr Michael McBurney.
Jadłospis ubogi w kwasy omega-3 nie tylko sprzyja występowaniu dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego, ale także obniża odporność organizmu na infekcje i podnosi ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Deficyt tych cennych kwasów może wywoływać takie dolegliwości jak zmęczenie, problemy z pamięcią i koncentracją, przesuszenie skóry oraz łamliwość i wypadanie włosów. Żeby uzupełnić niedobór kwasów omega-3 należ włączyć do swojego menu przede wszystkim tłuste ryby morskie, olej sojowy, kukurydziany i rzepakowy, oliwę z oliwek, siemię lniane, nasiona chia i awokado.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.