Dietetycy i lekarze z całego świata od dawna ostrzegają, że nadmierne spożywanie cukru może być bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Zbyt duża ilość tej substancji w codziennym jadłospisie zwiększa ryzyko rozwoju nadwagi, otyłości, próchnicy zębów, insulinooporności, cukrzycy typu 2 i innych dolegliwości. "Białą śmierć" znajdziemy nie tylko w cukiernicy, ale również w żywności i popularnych słodzonych napojach.
Naukowcy z Université Sorbonne Paris Cité wzięli pod lupę napoje gazowane, by sprawdzić, jak mogą się one przyczynić do rozwoju komórek rakowych w naszym organizmie. Wyniki badania zostały opublikowane na łamach czasopisma medycznego "British Medical Journal".
Eksperci dokonali analizy danych medycznych 100 tys. osób pod kątem zachorowalności na choroby nowotworowe. Zespół naukowy wziął pod uwagę zarówno spożywanie słodkich napojów gazowanych i soków owocowych, jak i picie słodzonej kawy i herbaty oraz napojów energetycznych. Podczas badania uwzględniono również napoje zawierające bezkaloryczne słodziki.
Specjaliści stwierdzili, że uczestnicy spożywający przynajmniej 100 ml napojów słodzonych byli o 18 proc. bardziej narażeni wystąpienie choroby nowotworowej. Zauważyli także, iż dokładnie 2193 pacjentów spośród 100 tys. uczestników badania cierpiało już na to niebezpieczne schorzenie.
Naukowcy nie stwierdzili jednak, by napoje z dodatkiem sztucznych słodzików wykazywały właściwości kancerogenne. Jak wynika z ich obserwacji, słodzone soki owocowe podnoszą ryzyko zachorowania na raka o 12 proc. Zdaniem ekspertów, konieczne jest wykonanie kolejnych badań w celu doprecyzowania zdobytych dotychczas informacji.
Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.