Prawie w każdym sklepie można bez problemu kupić kakao instant w proszku lub w granulkach. Te produkty są bardzo smaczne, można je łatwo i szybko przygotować, niestety to jedyne walory, jakie posiadają. W składzie rozpuszczalnego kakao znajdziemy m.in.: sól, cukier, sztuczne aromaty, emulgatory (np. lecytynę sojową), węglan wapnia i węglan magnezu. Pijąc kakao instant lub podając je swoim dzieciom, powinniśmy mieć świadomość, że 100 g tego produktu może zawierać aż 85 g cukru. Regularne sięganie po artykuły spożywcze bogate w cukier zwiększa ryzyko nadwagi, otyłości, cukrzycy, próchnicy i niektórych nowotworów.
Kubek napoju kakaopodobnego o poranku zafunduje nam mnóstwo pustych kalorii, nie dostarczy do naszego organizmu żadnych wartości odżywczych i odpowiedniej dawki energii, a przy okazji pogorszy naszą koncentrację. Wielu producentów próbuje zachęcić nas do kupienia napoju kakaowego, wzbogacając go związkami mineralnymi i witaminami. Należy jednak pamiętać, że te cenne elementy podawane w takie postaci będą słabo przyswajalne.
Jeżeli mamy ochotę na kakao, powinniśmy przede wszystkim zwracać uwagę na skład kupowanego przez nas produktu. Najlepiej wybrać prawdziwe kakao o jak najciemniejszym kolorze. Naturalne kakao zawiera takie cenne składniki jak witamina A, C i E, witaminy z grupy B, żelazo, magnez, potas, cynk, wapń, teobrominę oraz flawonoidy. Produkt na bazie ziaren z owoców kakaowca właściwego wpływa korzystnie na pracę układu nerwowego, zmniejsza krzepliwość krwi, obniża ciśnienie tętnicze, opóźnia proces starzenia się organizmu, podnosi odporność i chroni nas przed chorobami cywilizacyjnymi.