Do kawy pasuje wiele dodatków, niektórzy dopełniają napój mlekiem, by go złagodzić, inni go słodzą, by zniwelować gorzki smak. Do wyboru jest także cała masa smakowych syropów, śmietanek i przypraw, jak cynamon lub kardamon.
Zobacz także: Dodaje lat, zabiera zdrowie. Działa podobnie jak alkohol
Następnym razem do kawy warto dodać szczyptę sól. Choć może się to wydawać dziwne, efekt może być naprawdę zachwycający. Chlorek sodu wzmacnia smak potraw, a jednocześnie tłumi gorycz, dzięki czemu stają się przyjemniejsze.
Sól sprawdzi się więc w przypadku słodkich deserów i napojów. Wydobędzie i wzmocni smak, a jednocześnie przytłumi ten gorzki. Wszystko dzięki temu, że wyższe stężenie chlorku sodu wpływa na nasze receptory smaku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dodawanie soli nie jest niczym nowym na świecie, słoną kawę piją Turcy, Afrykańczycy, Tajwańczycy oraz Wietnamczycy. W Etiopii dodatkowo smak wzmacnia się ostrymi przyprawami. Sól to mniej ekstremalne propozycja.
W Szwecji można się natknąć na dziwny napój, w którym znajduje się kawałek słonego sera lub suszonego mięsa renifera. Taki przysmak może zaskoczyć i kompletnie oszołomić nieprzygotowane kubki smakowe.
Sól jednak nie tylko wzmacnia smak kawy i niweluje gorycz. Sód jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale oczywiście nie należy z nim przesadzać. Pierwiastek reguluje gospodarkę wodną odpowiada za równowagę elektrolitów, wspomaga prace mięśni i układu nerwowego.
Z solą nie należy przesadzać, do kawy wystarczy szczypta. Każdy miłośnik napoju od razu doceni ten sposób. Co ciekawe, chlorek sodu podratuje kawę gorszej jakości. Idealne proporcje to kwestia gustu, warto więc poeksperymentować.
Należy także wspomnieć o zaletach kawy, która działa moczopędnie, podkręca metabolizm oraz wspiera zdrowie układu nerwowego, a także jest źródłem wielu ważnych mikroelementów. Połączenie z solą to naprawdę świetne rozwiązanie, szczególnie jeśli zastąpi kaloryczną śmietankę lub niezdrowy cukier.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.