Stres, zanieczyszczenie środowiska, zła dieta i brak snu przyczyniają się do stale podwyższonego poziomu wewnętrznego pobudzenia. Z pomocą mogą przyjść nam przeciwutleniacze. Badania wskazują, że te związki oczyszczają komórki ze szkodliwych wolnych rodników – czyli wysoce reaktywnych, niestabilnych atomów, które powodują stan zapalny.
Zobacz także: Lekarka jadła je codziennie. "Są warte tego szumu"
7 najlepszych pokarmów bogatych w przeciwutleniacze
1. Dzikie owoce jagodowe
Jagody są doskonałym wyborem dla osób, które chcą złagodzić stany zapalne. Związki antocyjanów, które nadają im charakterystyczny fioletowo-niebieski kolor, powiązano z zapobieganiem przewlekłym problemom zdrowotnym, takim jak choroby układu krążenia, nowotwory i cukrzyca.
Niektóre badania wykazały, że dzikie jagody zawierają od trzech do pięciu razy więcej przeciwutleniaczy niż zwykłe.
2. Pomidory
Te czerwone owoce są bogate w kilka związków zwalczających wolne rodniki - w tym likopen, witaminę C, beta-karoten i liczne flawonoidy.
Metaanaliza z 2022 r. potwierdziła, że większość badań dotyczących likopenu i nowotworów przyniosła pozytywne wyniki, przy czym najprawdopodobniejszym celem profilaktyki jest rak prostaty.
3. Zielona herbata
Zielona herbata jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy. Badania przeprowadzone w 2017 roku wykazały, że katechiny zawarte w zielonej herbacie mają właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
4. Pomarańcze
Owoce cytrusowe są bogate w witaminę C - silny przeciwutleniacz, który może odgrywać rolę w zmniejszaniu ryzyka chorób układu krążenia, udaru mózgu, dysfunkcji naczyń krwionośnych, udaru mózgu, chorób układu krążenia i niektórych nowotworów.
5. Szpinak
Szpinak jest dobrze znany z zawartości żelaza i witaminy K, ale profil żywieniowy tych liściastych warzyw jest dużo bogatszy. Szpinak zawiera przeciwutleniacze (w tym kemferol, kwercetynę, luteinę i zeaksantynę). Luteinę i zeaksantynę powiązano z poprawą wzroku i zdrowia oczu, kemferol może zapobiegać nowotworom, a kwercetyna jest często wymieniana jako środek wspierający zdrowie serca.
6. Kawa
Zdolność kawy do zwalczania stanów zapalnych jest powiązana z kwasami chlorogenowym, kawowym, ferulowym i n-kumarowym. Jedno z badań wykazało, że te szczególne przeciwutleniacze występowały częściej w kawie niż w innych napojach przeciwzapalnych.
Mimo to nie wszystkie ziarna mają jednakową moc łagodzenia stanów zapalnych. To samo badanie wykazało, że ziarna Robusta zawierały najwięcej przeciwutleniaczy – prawie dwukrotnie więcej niż ziarna Arabiki.
Zobacz także: Czujesz ten smak? Pojawia się, gdy rak zajmuje płuca
7. Gorzka czekolada
Czy to nie miłe, że deser również ma właściwości zdrowotne? Ciemna czekolada zawiera dużo przeciwutleniaczy, zwłaszcza flawonoidów. Substancje te mogą odgrywać rolę w zdrowiu serca i zapobieganiu nowotworom.
Im ciemniejsza czekolada (im wyższa zawartość kakao), tym więcej przeciwutleniaczy może zawierać. Ale jeśli nie możesz znieść gorzkiego smaku bardzo ciemnej czekolady, poszukaj takiej, w której zawartość kakao wynosi przynajmniej 70 proc.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.