Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik | 

Smoczy owoc. Chroni komórki przed nowotworowymi mutacjami

0

Pitahaja (pitaja), zwana inaczej smoczym owocem smakuje jak połączenie gruszki z truskawką i kiwi. Najczęściej spotykana w polskich sklepach odmiana charakteryzuje się neonowo różową (niejadalną) skórką i białym miąższem z drobnymi, czarnymi pestkami. Zarówno miąższ, jak i same pestki mają szereg właściwości zdrowotnych, obok których nie sposób przejść obojętnie.

Smoczy owoc. Chroni komórki przed nowotworowymi mutacjami
Smoczy owoc to bogactwo antyoksydantów (Licencjodawca)

Co to jest pitahaja?

Pitahaja jest pochodzącym z Meksyki i Ameryki Środkowej owocem kaktusa, który kwitnie tylko w nocy. Swoją potoczną nazwę - smoczy owoc - zawdzięcza budowie skórki, do złudzenia przypominającej smocze łuski. Występuje w trzech odmianach:

  • odmiana czerwona — ma czerwoną lub różową skórkę i biały miąższ;
  • odmiana żółta — z żółtą skórką i białym miąższem;
  • pitahaja z Kostaryki — ma czerwoną skórka i czerwony miąższ.

Zobacz także: Napędza cukrzycę. "Sieje spustoszenie w naszym organizmie"

Składniki odżywcze w smoczym owocu

W drobnych pestkach smoczego owocu znajdują się wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają pracę mózgu i mają działanie przeciwzapalne. Miąższ zawiera z kolei antynowotworowe i przeciwstarzeniowe przeciwutleniacze i fitoalbuminę oraz ochronne barwniki betalainowe, które chronią komórki przed nowotworowymi mutacjami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pitaja, czyli smoczy owoc

Regularne spożywanie smoczego owocu dostarcza organizmowi witaminę C, witaminy z grupy B, wapń, fosfor i żelazo, a także zmniejsza ryzyko anemii, nadciśnienia i rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Obniża też poziom tzw. złego cholesterolu i zapobiega nagłym skokom cukru we krwi – jest więc polecane osobom borykającym się z hipercholesterolemią i cukrzycą.

To przekąska niskokaloryczna i jednocześnie sycąca – 100 gramów pitahaji dostarcza 52 kalorii i sporo błonnika, który pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego i funkcje trawienne organizmu.

Jak jeść smoczy owoc?

Dojrzały owoc ma miękką skórkę, z której wyrastają sztywne, zielone listki. Plamy na skórce lub inny kolor listków świadczy o tym, że owoc jest już przejrzały, zaś zbyt twarda skórka dowodzi niedojrzałości.

Dojrzałą pitahaję można przekroić na pół i wyjadać miąższ łyżeczką albo obrać ze skórki i konsumować w kawałkach. Najlepiej smakuje na surowo, lekko schłodzona. Warto dodawać ją do sałatek, owsianek, jogurtów, lodów, mlecznych koktajli i deserów. Świetnie smakuje również jako dodatek do wody.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Dramatyczny finał
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
EuroBasket 2025. Litwa z ogromną przewagą pokonała Polskę
Chaos na pokładzie. Turystka rozebrała się do naga podczas lotu
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić