Właściwości odżywcze syropu imbirowego
Domowy syrop składa się z imbiru, cynamonu, miodu, chilli, cytryny i czosnku. By zrozumieć, jak potężne jest to połączenie, powinniśmy przyjrzeć się każdemu z tych składników z osobna.
1. Imbir
Kluczowym składnikiem tego syropu jest imbir. Bogaty w związki bioaktywne, takie jak gingerole i shogaole, ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Może wpływać korzystnie na obniżenie cholesterolu oraz zapobiegać powstawaniu zakrzepów. Metaanaliza z ostatniego roku wykazała, że imbir wpływa pozytywnie na biomarkery stanu zapalnego, kontrolę wagi i ogólną kondycję krwi.
Zobacz także: Tania mikstura. Pozbędzie się śluzu i zalegającej flegmy
2. Cynamon
Ten korzenny składnik oferuje szeroką gamę korzyści zdrowotnych dzięki zawartości aldehydu cynamonowego, kumaryny i eugenolu. Może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi oraz poziomu cukru i lipidów.
3. Miód
Naturalny słodzik, który nie tylko poprawia smak napoju, ale również dostarcza przeciwutleniaczy i wspomaga układ odpornościowy. Jego właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne czynią go idealnym dodatkiem do napoju wzmacniającego układ odpornościowy. Ważne jest jednak, aby spożywać go w umiarkowanych ilościach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
4. Czosnek
Znany ze swoich silnych właściwości przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych. Zawarte w nim związki, takie jak allicyna, mogą pomagać w regulacji poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi, chroniąc serce i zapobiegając chorobom neurodegeneracyjnym.
5. Chilli
Kapsaicyna, obecna w chilli, działa przeciwzapalnie i może korzystnie wpływać na zdrowie serca poprzez regulację ciśnienia krwi.
6. Cytryna
Witamina C zawarta w cytrynach wspomaga produkcję białych krwinek i wzmacnia układ odpornościowy. Dodatkowo kwas cytrynowy i błonnik mogą łagodzić objawy niestrawności oraz wspomagać detoksykację organizmu.
Syrop z imbiru, przygotowany z powyższych składników, staje się więc potężnym narzędziem w walce o zdrowie, odporność i trawienie.
Zobacz także: Ta mikstura działa cuda. Oczyszcza wątrobę w jeden dzień
Przepis na domowy syrop imbirowy
Do przygotowania syropu imbirowego wystarczy nam starte na tarce kilkucentymetrowe kłącze imbiru, sok z jednej cytryny, łyżeczka cynamonu w proszku, szczypta chilli, 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jedna łyżeczka miodu oraz szklanka przegotowanej wody.
Wszystkie składniki, poza miodem, cynamonem i chilli zagotuj w garnku. Po zagotowaniu dodaj cynamon i chilli, po czym zostaw do ostudzenia. Kiedy napar osiągnie temperaturę poniżej 60 stopni Celsjusza, dodaj miód. Gotowe! Wystarczy spożywać jeden kieliszek syropu dziennie.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.