Właściwości "złotego mleka"
Swoją popularność "złote mleko" zawdzięcza prostocie, łatwości przygotowywania i składnikom, których właściwościom zdrowotnym nie sposób zaprzeczyć. Są to:
Kurkuma. Jest rośliną z rodziny imbirowatych, która zawiera aktywny składnik o nazwie kurkumina. Kurkumina jest silnym przeciwutleniaczem i wykazuje właściwości przeciwzapalne.
Badania sugerują, że może mieć korzystny wpływ na zdrowie, m.in. poprzez redukcję stanów zapalnych w organizmie, wsparcie układu odpornościowego oraz ochronę komórek przed uszkodzeniem oksydacyjnym. By osiągnąć pełne korzyści zdrowotne z kurkumy, ważne jest spożywanie jej wraz z czarnym pieprzem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czarny pieprz. Zawiera związek o nazwie piperyna, który może zwiększać wchłanianie kurkuminy z kurkumy. Dodatek czarnego pieprzu do napoju z kurkumy może potencjalnie zwiększyć korzyści zdrowotne związane z kurkuminą poprzez zwiększenie jej przyswajalności, ale to nie jedyna zaleta tej przyprawy.
Czarny pieprz zawiera bowiem antyoksydanty, łagodzi stany zapalne, działa korzystnie na trawienie, wykazuje aktywność przeciwbakteryjną i przeciwwirusową oraz wspomaga proces utraty wagi.
Miód. Jest naturalnym słodzikiem, który może być dodany do złotego napoju, aby poprawić smak i dostarczyć dodatkowych korzyści zdrowotnych. Miód jest bogaty w przeciwutleniacze, ma działanie przeciwzapalne, wspomaga układ odpornościowy, działa przeciwbakteryjnie i wykazuje korzystny wpływ na układ pokarmowy.
Należy jednak pamiętać, że miód jest również bogaty w cukry, dlatego należy spożywać go umiarkowanie. Dotyczy to zwłaszcza osób z cukrzycą lub nietolerancją na cukry.
Przepis na złote mleko
Oto prosty przepis na domowy napój z miodem, kurkumą i pieprzem:
Składniki:
- 1 szklanka wody,
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku,
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka miodu.
Zagotuj wodę w garnku. Dodaj kurkumę i czarny pieprz do gotującej się wody. Delikatnie wymieszaj składniki, aby kurkuma i pieprz równomiernie rozpuściły się w wodzie.
Gotuj na małym ogniu przez około 8 minut, aby uzyskać aromatyczny napar. Zdejmij garnek z ognia i pozostaw napar do ostygnięcia przez kilka minut. Gdy napar przestygnie (najlepiej do ok. 40 stopni Celsjusza), dodaj miód i dokładnie wymieszaj aż do rozpuszczenia.
Gotowe! Taki napój nie tylko wzmocni odporność i zapewni szereg właściwości zdrowotnych, ale również pobudzi nas do działania — najlepiej więc spożywać go rano.
Osoby, które mają specyficzne problemy zdrowotne lub przyjmują leki, które mogłyby wejść w interakcje z wymienionymi wyżej składnikami, powinny przed rozpoczęciem regularnego spożywania napoju z kurkumą, pieprzem i miodem skonsultować się z lekarzem.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.