Spożywany regularnie zwiększa ryzyko chorób jelit. Omijaj z daleka
Jogurt jest naturalnym probiotykiem, który wspomaga trawienie i działa pozytywnie na nasze jelita. Wybór jogurtów naturalnych jest bardzo szeroki, więc czasem trudno się zadecydować, po który produkt sięgnąć. Dowiedz się, jak wybrać najlepszy jogurt.
Jogurt naturalny i jogurt grecki są doskonałymi dodatkami do sałatek, zdrowych dań i koktajli. Zawierają cenne witaminę A i D oraz wapń. Nie tylko pomagają na dolegliwości związane z układem trawiennym, ale także wzmacniają budowę naszych włosów, kości i paznokci.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Cała Polska słyszała o tym Dino. Spójrzcie, co zastaliśmy na Wilanowie
Tego rodzaju jogurty posiadają naturalne probiotyki, czyli żywe kultury bakterii, które podnoszą odporność organizmu i dbają o prawidłowe funkcjonowanie jelit. Poza tym warto je spożywać podczas antybiotykoterapii lub kiedy cierpimy z powodu biegunki. Szczepy bakterii obecnych w jogurtach, do których należą m.in. Lactobacillus bulgaricus, wzmacniają ściany jelit i zapobiegają efektom ubocznym zażywania antybiotyków.
Jednak nie wszystkie jogurty naturalne są zdrowe. Lepiej unikać artykułów spożywczych mających w swoim składzie gumę guar i pektynę. Podobnie jest z jogurtami zawierającymi konserwanty, barwniki i regulatory kwasowości. Jeśli w jogurtach znajduję się aspartam, to lepiej odstawić ten produkt z powrotem na półkę. Nadmiar aspartamu może powodować wzdęcia lub biegunki.
Nie każdy lubi smak jogurtu naturalnego. Takim konsumentom poleca się wzbogacić go kawałkami świeżych owoców, orzechami, odrobiną miodu lub gorzkim kakao. Dzięki temu poprawimy smak jogurtu i podniesiemy jego walory zdrowotne.