Jogurt naturalny i jogurt grecki są doskonałymi dodatkami do sałatek, zdrowych dań i koktajli. Zawierają cenne witaminę A i D oraz wapń. Nie tylko pomagają na dolegliwości związane z układem trawiennym, ale także wzmacniają budowę naszych włosów, kości i paznokci.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Tego rodzaju jogurty posiadają naturalne probiotyki, czyli żywe kultury bakterii, które podnoszą odporność organizmu i dbają o prawidłowe funkcjonowanie jelit. Poza tym warto je spożywać podczas antybiotykoterapii lub kiedy cierpimy z powodu biegunki. Szczepy bakterii obecnych w jogurtach, do których należą m.in. Lactobacillus bulgaricus, wzmacniają ściany jelit i zapobiegają efektom ubocznym zażywania antybiotyków.
Jednak nie wszystkie jogurty naturalne są zdrowe. Lepiej unikać artykułów spożywczych mających w swoim składzie gumę guar i pektynę. Podobnie jest z jogurtami zawierającymi konserwanty, barwniki i regulatory kwasowości. Jeśli w jogurtach znajduję się aspartam, to lepiej odstawić ten produkt z powrotem na półkę. Nadmiar aspartamu może powodować wzdęcia lub biegunki.
Nie każdy lubi smak jogurtu naturalnego. Takim konsumentom poleca się wzbogacić go kawałkami świeżych owoców, orzechami, odrobiną miodu lub gorzkim kakao. Dzięki temu poprawimy smak jogurtu i podniesiemy jego walory zdrowotne.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.