Delikatne i chude mięso kurczaka jest wprost uwielbiane przez Polaków. Nic dziwnego, bo poza walorami smakowymi posiada także właściwości zdrowotne. Zawiera dużą ilość białka, witamin z grupy B oraz witaminy: A,C i D. Czy wiesz, że części kurczaka różnią się nie tylko kolorem, ale również wartościami odżywczymi?
Ciemne mięso z kurczaka
Ciemne mięso znajduję się w udach, podudziach i skrzydełkach. Jest bogatym źródłem mioglobiny czyli białka, które przechowuje tlen w mięśniach, aby poprawić ich pracę. Im większa zawartość mioglobiny w mięśniach, tym ciemniejsze i zdrowsze mięso. Kura jest nielotem, więc porusza się głównie na swoich nogach, dlatego tam mięso jest ciemniejsze niż w pozostałych częściach.
Części dolne kurczaka są zdrowe i nie powinniśmy się obawiać ciemniejszego koloru' - mówi dla WP abc Zdrowie dr Krystyna Pogoń z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Ciemne mięso jest zdecydowanie bardziej tłuste (szczególnie skóra), ale ma więcej żelaza, które jest niezbędne do przenoszenia tlenu w organizmie. Niedobór żelaza zmniejsza aktywność, koncentrację i wydajność naszej pracy oraz powoduje zmęczenie i podatność na infekcje.
Białe mięso z kurczaka
Białe mięso kurczaka nie posiada mioglobiny. Zawiera też najmniej cholesterolu ze wszystkich części kurczaka. Pierś jest tez źródłem takich cennych minerałów jak: potas, sód, magnez, fosfor oraz wapń. Jedzenie białego mięsa drobiowego zalecane jest dla osób, które mają problemy z przewodem pokarmowym. Powinny one wybierać właśnie filety drobiowe, ponieważ są lekkostrawne i mają niską zawartość tłuszczu.
Osoby, które nie są na żadnej diecie, mogą spożywać każdy rodzaj mięsa z kurczaka, a więc wybór należy do ciebie!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl