Które rodzaje alkoholi najbardziej szkodzą wątrobie?
Piwo to chyba najbardziej popularny rodzaj alkoholu. Wiele osób ceni je za jego smak, szeroki wybór i przystępną cenę. Niestety, ten trunek zawiera w sobie sporo kalorii, które w konsekwencji prowadzą do nadwagi i otyłości.
Czytaj też: Skutki niepicia alkoholu
Wódka, gin lub whisky bardzo często występują w parze z gazowanymi napojami zawierającymi duże ilości cukru i sztucznych ulepszaczy. Tego rodzaju drinki nie tylko podnoszą ryzyko stłuszczenia wątroby, ale również zwiększają prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzyce typu 2.
Wino to także bardzo popularny napój procentowy, który świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadów czy deserów. Oczywiście wino można spożywać jako samodzielny napój. Jak się okazuje, picie wina również może być niebezpieczne dla zdrowia. Najbardziej szkodliwe jest białe wino, które może wpływać na rozwój drożdżycy i pojawienie się trądziku, a nawet nowotworu skóry. Poza tym białe wino jest alkoholem bardzo kalorycznym.
Czytaj też: Czy po szczepieniu można pić alkohol?
Likier to wyjątkowo słodki rodzaj alkoholu. Likiery mają w swoim składzie mnóstwo cukru, sztucznych barwników i nie dostarczają do naszego organizmu żadnych składników odżywczych, za to są bogatym źródłem pustych kalorii.
Mocne alkohole znacznie wpływają na nasz metabolizm i w nadmiarze prowadzą do poważnego uszkodzenia wątroby, a nawet do śmierci. Do jednych z najmocniejszych trunków można zaliczyć whisky. Według ekspertów żywieniowych im więcej procentów tym więcej kalorii.
Czytaj też: Najgorszy alkohol. Lepiej go nie pić
Należy pamiętać, że każdy rodzaj alkoholu spożywany w nadmiarze prowadzi do stłuszczenia, zapalenia i marskości wątroby. Ponadto, częste picie zwiększa ryzyko rozwoju chorób nowotworowych takich jak rak krtani, wątroby, jamy ustnej, przełyku oraz piersi u kobiet.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.