Kapusta na stawy. Dlaczego warto ją przykładać?
Kapusta to warzywo znane od wielu pokoleń, świetnie sprawdza się w kuchni i posiada bezcenne właściwości. Jeżeli mamy ochotę na potrawę z kapusty, to jest w czym wybierać.
Możemy sięgnąć po kapustę białą, włoską, pekińską lub kiszoną i przyrządzić smaczne dania, które świetnie będą pasowały do naszego codziennego jadłospisu. Kapusta posiada cenne składniki takie jak: witamina A, D, B6, B12 oraz kwas askorbinowy, wapń, żelazo, miedź, mangan, sód i magnez. Kolejną zaletą tego warzywa jest lekkostrawność i łatwość w przygotowaniu z niej posiłków.
Poza tym można ją kupić prawie w każdym sklepie spożywczym, pasuje do różnego rodzaju dań i jest często obecna w kuchni azjatyckiej.
Kiedy doskwiera nam ból kolana warto sięgnąć po kapustę i zrobić z jej liści okład. Jest to niekonwencjonalna, ale skuteczna metoda, która przyniesie ulgę na bolące stawy.
Właściwości lecznicze kapusty zawdzięczamy licznym składnikom mineralnym, które posiada. Najwięcej tych bezcennych substancji zawiera sok z kapusty, który jest świetny na bóle reumatyczne i zwyrodnieniowe.
Poza tym chłodzi ciało i działa tonizująco.
Zobacz także: Włóż do ucha. Babciny sposób na ból
Jeżeli chcemy zrobić okład z liści kapusty najlepiej wybierać te największe. Liście rozbijamy metalową łyżką i przykładamy na bolące miejsce.
Dodatkowo ten kompres możemy owinąć bandażem. Tak przygotowany okład zostawiamy na kilka godzin. Ta stara i sprawdzona metoda z pewnością pomoże na nasze dolegliwości bólowe.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.