Właściwości odżywcze syropu imbirowego
1. Imbir
Kluczowym składnikiem tego syropu jest imbir. Bogaty w związki bioaktywne, takie jak gingerole i shogaole, ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Może wpływać korzystnie na obniżenie cholesterolu oraz zapobiegać powstawaniu zakrzepów. Metaanaliza z ostatniego roku wykazała, że imbir wpływa pozytywnie na biomarkery stanu zapalnego, kontrolę wagi i ogólną kondycję krwi.
2. Miód
Naturalny słodzik, który nie tylko poprawia smak napoju, ale również dostarcza przeciwutleniaczy i wspomaga układ odpornościowy. Jego właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne czynią go idealnym dodatkiem do napoju wzmacniającego układ odpornościowy. Ważne jest jednak, aby spożywać go w umiarkowanych ilościach.
3. Cytryna
Witamina C zawarta w cytrynach wspomaga produkcję białych krwinek i wzmacnia układ odpornościowy. Dodatkowo kwas cytrynowy i błonnik mogą łagodzić objawy niestrawności oraz wspomagać detoksykację organizmu.
4. Cynamon
Ten korzenny składnik oferuje szeroką gamę korzyści zdrowotnych dzięki zawartości aldehydu cynamonowego, kumaryny i eugenolu. Może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi oraz poziomu cukru i lipidów.
5. Anyż
Anyż działa wykrztuśnie, przeciwbakteryjnie i odkażająco. Rozkurcza mięśnie gładkie jelit, zwiększanie wydzielanie soku żołądkowego. Leczy kaszel i świetnie sprawdza się przy dolegliwościach trawiennych.
6. Goździki
Goździki działają antybakteryjnie, antywirusowo i antygrzybiczo. Obniżają ciśnienie tętnicze oraz poziom cukru i cholesterolu, a przy tym pozytywnie wpływają na skórę i odświeżają oddech.
Przepis na domowy syrop imbirowy
Do przygotowania syropu imbirowego wystarczy nam odrobina wody, starte na tarce kilkucentymetrowe kłącze imbiru, sok z jednej cytryny, 3 goździki, szczypta cynamonu w proszku, jedna gwiazdka anyżu i 1/3 szklanki miodu.
Imbir zagotuj w odrobinie wody (wystarczy tyle, by cząstki imbiru były nią pokryte). Zdejmij z palnika i dodaj do wody z imbirem cynamon, anyż oraz goździki. Kiedy napar wystygnie, zalej go miodem i wymieszaj. Gotowe! Wystarczy spożywać jeden kieliszek syropu dziennie.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.