Do przygotowania syropu będziemy potrzebować: 40 zielonych orzechów włoskich oraz 1 l dobrej jakości miodu. Na początek obieramy orzechy i dokładnie je myjemy. Następnie nakłuwamy je za pomocą igły lub miażdżymy. Orzechy wrzucamy do słoja, dodajemy miód i zostawiamy mieszaninę w słonecznym miejscu na 40 dni.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Co jakiś czas należy potrząsać słoikiem w celu wymieszania składników. Po 40 dniach odcedzamy miksturę i przelewamy do ją do szklanej butelki. Syrop powinno się przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu. Tak przygotowany eliksir pijemy raz dziennie po jednej łyżeczce, rano przed pierwszym posiłkiem.
Zaburzenia prawidłowej pracy tarczycy bardzo często objawiają się wahaniami wagi. Jest to związane m.in. z niedoborem jodu. Pijąc regularnie ten syrop, uzupełnimy jego pozom w organizmie, ponieważ niedojrzałe orzechy włoskie są bogatym źródłem tego pierwiastka. Poza tym zielone owoce orzecha włoskiego zawierają witaminę C, E, PP, witaminy z grypy B oraz błonnik, białko, garbniki, kwasy tłuszczowe i olejki eteryczne.
Zielone orzechy wykazują silne właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwpasożytnicze. Wspierają nasz układ odpornościowy, zapobiegają wchłanianiu toksyn, a także poprawiają pamięć i koncentrację.
Nie bez powodu drugim składnikiem leczniczej mikstury jest miód. Znajdziemy w nim cenne pierwiastki, takie jak magnez, fosfor, chlor, kobalt, mangan oraz witaminy A, C i B.
Dzięki połączeniu zielonych orzechów oraz miodu syrop jest silną bronią w walce z nadwagą i otyłością. Domowy specyfik pomoże również w leczeniu anemii, wrzodów żołądka i nadciśnienia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl