Jajka są jednym z najchętniej kupowanych artykułów spożywczych, ponieważ doskonale sprawdzają się w kuchni jako składnik wielu naszych ulubionych dań. Są również źródłem takich cennych składników jak witamina A, B12, D, E, K, ryboflawina, kwas foliowy, selen fosfor, jod, żelazo, wapń, cynk, magnez oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Pomimo tego, że jajka są obecne w codziennej diecie większości mieszkańców kraju nad Wisłą, to nie każdy zwraca uwagę na kolor żółtka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zdaniem niektórych ekspertów, jego wygląd ma ogromne znaczenie i może nam dużo powiedzieć o prozdrowotnych właściwościach kupowanego przez nas produktu. Jak wynika z badań, które zostały opublikowane na łamach czasopisma naukowego "Journal of Food Science", żółtko mające ciemniejszy kolor jest o wiele zdrowsze. W porównaniu do jaśniejszego żółtka zawiera większą ilość cennych dla naszego organizmu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i witamin.
Różnica ta wynika z pokarmu, jaki otrzymują kury i ich ogólnej kondycji zdrowotnej. Czy rzeczywiście jaśniejsze żółtko wykazuje mniej prozdrowotnych właściwości? Co na to eksperci?
Zdaniem znanej na całym świecie specjalistki ds. żywienia Vanessy Rissetto - jajka, które mają żółtka o żywo pomarańczowej barwie, pochodzą od kur, które żywią się świeżą trawą. Tego rodzaju dieta jest bogatym źródłem karotenoidów. To właśnie dzięki nim kolor żółtka jest bardziej wyrazisty.
Karotenoidy chronią organizm przed wolnymi rodnikami, które są odpowiedzialne m.in. za rozwój chorób nowotworowych, obniżają też poziom złego cholesterolu oraz zmniejszają ryzyko choroby Alzheimera i choroby Parkinsona.
Dietetyczka w jednym z wywiadów wyjaśniła również, że z kolei jasnożółte żółtko może świadczyć o wegetariańskiej diecie kur składającej się z pszenicy i kukurydzy. Natomiast dr Rachel Paul na łamach serwisu Collegenutritionist zaznacza, że niezależnie od koloru żółtka, każde jajko będzie zawierało takie same ilości tłuszczu i białka.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.