Hodowlany łosoś – jedna z najbardziej szkodliwych ryb
Łosoś jest bogatym źródłem kwasów omega-3 i omega-6. Poza tym zawiera potas, selen, jod, cynk oraz witaminę A, B, D i E. Ta ryba często występuje w diecie osób, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów.
Czytaj także: Zatrute łososie z polskiej fabryki
Te wszystkie zdrowe właściwości posiada jednak łosoś żyjący w swoim naturalnym środowisku.
Łosoś hodowlany jest karmiony sztuczną paszą i odpadami zwierzęcymi o niskiej jakości. Warunki, w których trzymana jest ryba również pozostawiają wiele do życzenia. W tych miejscach niekiedy zalegają martwe ryby i odchody. Powoduje to wyleganie się różnych chorób i pasożytów. Ryby często rodzą się zniekształcone, a ich niezdrowe części są odcinane, a reszta sprzedawana.
Czytaj także: Śmiercionośny koktajl chemiczny. Unikaj takiej ryby
Lekarze ostrzegają, że regularne spożywanie łososia hodowanego w takich warunkach może wpływać negatywnie na układ nerwowy, jelita, nerki i wątrobę.
Na szczęście istnieją hodowle ekologiczne, które zapewniają nam bezpieczeństwo podczas spożywania tej ryby. Metody ekologiczne produkcji oraz certyfikat ASC gwarantują, że jemy zdrowe łososie.
Czytaj także: Naszpikowana hormonami. Najgorsza ryba na rynku
Robiąc zakupy, postawmy na ryby dzikie, które pomimo tego, że są droższe, to są jednak zdrowsze. Łosoś hodowlany ma też wyższą zawartość tłuszczu niż dziki, co sprawia, że jest on bardziej tuczący. Znajdziemy w nim również trzy razy więcej tłuszczów nasyconych.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.