Problemy z jelitami
Jeśli ciągle czujesz się zmęczony, masz problem z zaparciami, wzdęciami i biegunkami albo ciągle łapiesz infekcje, to znak, że twoje jelita nie pracują prawidłowo.
Pierwszym krokiem do poprawy ich zdrowia jest ograniczenie lub wyeliminowanie pokarmów, które najbardziej szkodzą jelitom. Na czarnej liście znajdują się przede wszystkim produkty przetworzone (fast foody, mrożonki jak np. pierogi), a także mięso. Na co jeszcze trzeba uważać?
Czytaj także: Tragedia w Lesznie. 32-latek wypadł z okna wieżowca
Gluten szkodzi jelitom
Gluten zawarty w zbożach szkodzi jelitom. Jeśli po zjedzeniu chleba z białej mąki nie czujesz się najlepiej, może to znaczyć, że cierpisz na nietolerancję glutenu. Żeby poprawić swoje zdrowie, powinieneś ograniczyć jego spożywanie.
Nietolerancji glutenu nie można mylić z celiakią. To choroba autoimmunologiczna, w której przebiegu gluten zawarty w pokarmach niszczy kosmki jelita cienkiego i powoduje uszkodzenie błony śluzowej jelita. Celiakia nie jest alergią.
Unikaj cukru
Cukier jest doskonałą pożywką dla bakterii chorobotwórczych, stąd też uznaje się go jako produkt rakotwórczy.. Nadmiar cukru może doprowadzić do przerostu ''złych'' bakterii i zachwiania równowagi flory jelitowej.
*Unikaj cukru białego, brązowego, syropu kukurydzianego, sztucznych słodzików. *Zamiast tego wykorzystaj miód.
Nabiał - wybieraj produkty sfermentowane
Nabiał szkodzi przede wszystkim osobom z nietolerancją laktozy. Podczas procesu pasteryzacji enzym potrzebny do trawienia tego cukru ulega zniszczeniu.
Jeśli zależy nam, żeby w diecie pojawiły się produkty mleczne, wybierajmy te sfermentowane - kefir i jogurt naturalny. Są one znacznie lepiej przyswajalne. Zawierają też bakterie probiotyczne, które korzystnie wypływają na stan jelit.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.