Objawy i przyczyny nadkwasoty żołądka
O nadkwasocie mówimy, gdy dochodzi do nadprodukcji kwasu solnego przez żołądek. Dolegliwości nie należy mylić ze zgagą, która może być jednym z objawów. Z problemem można sobie poradzić i zdecydowanie nie należy go ignorować.
Najczęstszymi przyczynami nadkwasoty są błędy w diecie, jak nieregularne pory posiłków, czy jedzenie w pośpiechu, przetworzone produkty, niektóre leki, używki oraz przewlekły stres. Nadprodukcja kwasu może być również spowodowana przez choroby.
Zobacz także: Hoduje wrzody i raka żołądka? Lekarka wyjaśnia
Zgaga, nudności, nieustanne wzdęcia i zaparcia to najczęstsze objawy nadkwasoty. Może również pojawiać się refluks oraz piekący ból w okolicach mostka. W domu możesz sprawdzić, czy twoje problemy gastryczne są wynikiem nadprodukcji kwasu.
Wystarczy szklanka wody, by przeprowadzić test
By upewnić się, że dolegliwości gastryczne są wynikiem nadkwasoty, wystarczy przygotować szklankę wody o temperaturze pokojowej. Przed wypiciem płynu należy dodać płaską łyżeczkę sody oczyszczonej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ile czasu minie do momentu samoistnego odbicia? Jeśli mniej niż 40 sekund, może to świadczyć o nadprodukcji kwasu. Warto wspomagać się stoperem, ale należy pamiętać, że prosty test nie zastąpi wizyty u specjalisty.
Ignorowanie problemu może doprowadzić do poważnych konsekwencji. Brak odpowiedniego leczenia sprzyja powstawaniu trudno gojących się owrzodzeń, a nawet nowotworów. Terapia zazwyczaj polega na przyjmowaniu leków.
Zadbaj o swój układ pokarmowy
Wiadomo, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Przede wszystkim przy jedzeniu nie należy się spieszyć, porcje powinny być niewielkie i dokładnie przeżuwane. Warto także pamiętać o regularnym spożywaniu posiłków.
Nadkwasocie nie służą smażone i pikantne potrawy oraz słodycze, ciężkie produkty i ocet. Warto też zerwać z niezdrowymi używkami, jak palenie i alkohol. Należy też pamiętać o odpowiednim nawodnieniu, które pozwoli złagodzić objawy przez rozrzedzenie kwasu.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.